Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię
Adam Moskal
Adam Moskal 23.12.2021 01:00

Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię

Tatar ze śledzia
canva/CarlaNichiata, Getty Images

Śledzie obok karpia są bardzo ważną częścią wigilijnego menu, dlatego warto znać wiele przepisów na ich przygotowanie. Jednym z nich może być pyszny tatar, który stanowi idealną przekąskę. Podając takie danie do stołu można mieć pewność, że goście będą mieli co jeść przez całą biesiadę. Niżej zdradzamy krok po kroku jak wykonać tatara ze śledzia.

Klasycznie tatar robiony jest z surowego mięsa wołowego, typowo polędwicy lub ligawy, które sieka się na drobną kostkę i miesza z dodatkami, jak kapary, cebula, żółtko, musztarda czy marynowanymi grzybkami. Tym razem prezentujemy inną, świąteczną wersję.

Tatar ze śledzia jest prostym sposobem na innowacyjne podanie tej, wydawałoby się, zwykłej ryby. Do tatara można wrzucić wiele składników, lecz my polecamy tradycyjny wybór. W taki sposób zawsze wykonuje się przekąskę o identycznym smaku, co z pewnością spodoba się twoim gościom.

Przepis na tatar ze śledzia

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych

  • 2 ogórki konserwowe

  • 1 dymka

  • pół pęczka koperku

  • 3 łyżki musztardy

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia płatów z soli oraz ewentualnego wymoczenia w wodzie. Następnie wysusz je ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Jej wielkość powinna przypominać pokrojoną wołowinę do zwykłego tatara. Przełóż ją do miski. Skrop sokiem z limonki i dobrze wymieszaj.

Koperek opłucz wodą, osusz i drobno posiekaj. To samo powtórz z cebulką dymką. Ogórki odsącz z zalewy, posiekaj w bardzo małą kosteczkę. Jeśli chcesz, możesz obrać ogórka ze skórki, co da delikatniejszą fakturę gotowej potrawy Dodaj je do śledzi i dobrze wymieszaj.

W osobnej miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Dodaj sos do śledzi i reszty składników. Wymieszaj tatara i schowaj go do lodówki na 30 minut. Po tym czasie możesz podawać go ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia, jak długo powinno się smażyć karpia.

Tatar

Źródło zdjęcia: canva/Angelafoto, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Danie Mięso