Smakosze.pl
pierogi

canva/thepiwko

Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

30 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś podamy wam przepis na świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami. Są łagodniejsze w smaku niż te, z dodatkiem kiszonej kapusty, co niektórym może się bardzo posmakować. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujecie tego farszu raz, będziecie do niego wracać.

Na Wigilię zwykle przygotowujemy pierogi z farszem zawierającym grzyby. Nieraz są to po prostu pieczarki, ale zwykle nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Jeśli jednak dla kogoś to połączenie jest zbyt mocne w smaku, namawiamy do zastąpienia kiszonej kapusty słodką. Charakter pierogów będzie podobny, jednak smak o wiele delikatniejszy.

Zakwas z buraków

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

CZYTAJ DALEJ

Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Składniki:

na farsz:

  • ok. 5 dag suszonych grzybów

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pół główki białej kapusty

  • 1 duża cebula

  • olej

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody

  • 1/2 szklanki dobrze ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie pierogów

Na farsz grzyby wypłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Potem dodaj do nich listki laurowe i ziele angielskie, gotuj je ok. 20 minut. Grzyby osącz.

Kapustę poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, aż będzie miękka. Potem odcedź ją i dokładnie osącz.

Ugotowaną kapustę i grzyby drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do rozdrobnionych składników. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na ciasto mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, olej i rozmieszane jajko. Wlewając mieszankę wody z mlekiem, mieszaj składniki ciasta.

Ciasto przełóż na stolnicę, dokładnie wyrób. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi pierogów.

Pierogi włóż na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, polej cebulką zrumienioną na oleju.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne, świąteczne farsze. Sprawdź, jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz. Zobacz też jak przygotować makowy farsz do pierogów.

krojenie kapusty

krojenie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >