Smakosze.pl Porady Czym się różną pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje
canva/olvas

Czym się różną pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje

10 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz mięsne kulki z sosem? A jak je nazywasz —  pulpetami czy klopsami? No właśnie, wiesz, czym się różnią pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje, bo to nie jest do końca to samo danie. Ale nie przejmuj się, bo problem z ich odróżnieniem ma wiele osób.

Potrawy z mielonego mięsa cieszą się u nas dużym zainteresowaniem. Chętnie je przyrządzamy, bo są proste, szybkie i smaczne. Największą popularnością cieszą się kotlety mielone.

Jednak lubimy też pulpety i klopsy. Kojarzą się nam z sosem, którym od razu można polać ziemniaki, kluski czy ryż. Czy jednak rzeczywiście jedne i drugie są tym samym daniem i czy te nazwy możemy stosować wymiennie?

Czym różnią się pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje

Choć wiele osób stosuje nazwę pulpety i klopsy zamiennie, to jednak nie oznaczają one tych samych dań. Co prawda jedne i drugie przyrządza się z mielonego mięsa, jednak robi się je w nieco odmienny sposób.

Pulpety są kulkami z mielonego mięsa, ryb lub podrobów, które wrzuca się surowe do sosu lub wywaru i w nim dusi. Klopsy można zaś przyrządzić na dwa sposoby. Mogą mieć one formę duszonego kotleta mielonego lub pieczeni z mielonego mięsa.

Inne różnice

Pulpety robi się z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, które miesza się z jajkiem i tartą bułką i przyprawia do smaku. Zwykle nie mają dodatku cebuli. Brak cebuli i smażenia czyni je potrawą dość lekkostrawną.

Klopsy i klops oprócz mielonego mięsa, jajka, tartej bułki i przypraw, zawierają też cebulę. Klopsy mogą mieć formę kotletów lub kulek, które po uformowaniu obsmaża się na tłuszczu, a potem dusi się je w sosie lub wywarze.

Klops zwany też inaczej pieczenią rzymską jest dużą formą przeznaczoną do krojenia na porcje. Można go nadziewać gotowanym jajkiem lub różnymi farszami.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na pulpety , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też recepturę na klopsiki .

klops
klops

Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy