Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym
Obiad z mielonego mięsa? To może pulpety? Są lżejstrawne niż kotlety, bo nie smaży się ich, tylko gotuje w sosie. My do tego sosu proponujemy dodać kurki, dzięki któremu danie nabierze niezwykłego smaku. Oto przepis na pulpety w sosie kurkowym.
Kurki, to po pieczarkach najpopularniejsze grzyby, które można kupić w sklepie. Oczywiście nie są dostępne przez cały rok, ale naprawdę dosyć długo. Mają ciekawy, lekko pikantny smak i bardzo apetyczny kolor. Doskonale nadają się do wielu potraw. Lubią towarzystwo śmietany.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym
Składniki:
20 dag kurek
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła
50 dag mielonego mięsa
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki
2 szklanki bulionu
100 ml śmietany
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie pulpetów w sosie kurkowym
Kurki oczyść, opłucz, osącz. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, przesmaż.
Dodaj kurki, całość przesmaż mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Do mielonego mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wyrób masę. Formuj z niej nieduże kulki, każdą obtocz w mące.
Duszone kurki podlej gorącym bulionem, zagotuj. Do bulionu włóż pulpety, gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Śmietanę rozmieszaj z kilkoma łyżkami sosu, wlej do pulpetów, wymieszaj. Gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Milanchikov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku