Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.02.2022 01:00

Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?

zupa ogórkowa
canva/stockphotostudio

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dość często gości na naszych stołach, jednak gotując ją, popełniamy zwykle błąd, który nie pozwala docenić jej pełnego smaku. Sprawdźcie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej, tak by za każdym razem otrzymać pyszną potrawę.

Kiszone ogórki są bardzo zdrowe. Zresztą podobnie jak i inne kiszonki. Najlepiej jeść je surowe, bo wtedy zachowują najwięcej cennych składników. Tym najcenniejszym są bakterie kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Najpopularniejszą potrawą, którą przyrządzamy z dodatkiem kiszonych ogórków, jest niewątpliwie zupa ogórkowa. Kiszone ogórki dodają jej smaku i charakteru. Trzeba jednak wiedzieć, w którym momencie gotowania dodać je do zupy, tak by nie straciły swojej wyrazistości.

Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?

Niektórzy kiszone ogórki dodają do zupy na początku jej gotowania. Jest to dużym błędem, bo ogórki wygotowują się, tracą na smaku i robią się miękkie. A ich wartość odżywcza zdecydowanie się obniża.

Ogórki kiszone nie wymagają gotowania. Dodajemy je do zupy, by dodać jej charakteru. Dlatego najlepiej dołożyć je do tej potrawy, pod koniec jej gotowania. 10-15 minut w zupełności wystarczy, by zupa nabrała kwaśnego smaku, a ogórki zachowały swoją jędrność.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • ok. 40 dag żeberek wieprzowych lub skrzydło indycze

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 5-6 ziemniaków

  • 6-7 kiszonych ogórków

  • 2 łyżki masła

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie zupy ogórkowej

Mięso opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 3 l zimnej wody, podgrzewaj do zagotowania. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu ok. 45 minut.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w plasterki lub w kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je na łyżce masła.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy razem z podsmażonymi warzywami, przekrojoną cebulą i solą. Całość gotuj na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Odlej płyn, ale go zachowaj. Ogórki podsmaż na pozostałym maśle. Dodaj do zupy, gotuj 10-15 minut.

Zupę dopraw zalewą z ogórków, solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wymieszaj ze śmietanką i posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, polskie zupy. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny krupnik, a także, jak zrobić zupę pomidorową.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Waldemar Pietrzak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram