Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA
Szwedzkie klopsiki zostały rozsławione przez sieć sklepów IKEA, gdzie w części restauracyjnej są jednymi z najczęściej kupowanych dań. Można je jednak przygotować samodzielnie w domu. Własnoręcznie zrobione klopsy smakują obłędnie.
Szwedzkie klopsiki podbiły serca ludzi tam, gdzie jest dostępna IKEA. Niektórzy decydują się nawet na zrezygnowanie z zakupów meblowych i po prostu odwiedzają bufet serwujący to pyszne danie.
Jeśli masz na nie ochotę, jednak do najbliższego sklepu z meblami masz bardzo daleko, prezentujemy przepis, dzięki któremu zrobisz ich lepszą wersję w domu. Każdy, kto ich spróbuje, będzie cię błagał o dokładkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szwedzkie klopsiki
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych. Składniki:
0,5 kg wołowiny
250 g wieprzowiny
1 cebula
100 g bułki tartej
1 jajko
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
5 łyżek mleka
łyżeczka sosu sojowego
Sos:
40 g masła
40 g mąki
300 ml bulionu wołowego
150 ml śmietany 30%
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz
Zmiel mięso, dodaj do niego jajko, mleko, bułkę tartą, siekaną drobno cebulę, czosnek, sos sojowy, sól, pieprz, siekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Formuj klopsiki i wstaw je do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzej patelnie z olejem i smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor. Na patelni po klopsach włóż masło, dodaj mąkę i smaż, aż połączy się z masłem.
Wlej na patelnie ciepły bulion. Do sosu dodaj sos sojowy, musztardę, sól, pieprz oraz śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż całość zgęstnieje. Klopsiki podawaj polane sosem, z puree ziemniaczanym i dżemem z żurawiny. Smacznego.
Źródło: canva/Photomannen, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniaagaty