Smakosze.pl Produkty Czym zastąpić cukier w kawie?
canva/SeventyFour, Getty Images

Czym zastąpić cukier w kawie?

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie ma nic lepszego niż pobudzająca kawa o poranku, która daje zastrzyk energii i pozwala bez problemu funkcjonować. Słodzenie kawy cukrem nie jest jednak zdrowe, dlatego prezentujemy lepsze alternatywy. Doskonale sprawdzają się słodziki jak ksylitol czy stewia, które są w pełni naturalne.

Kawa pita jest na całym świecie i stanowi jeden z podstawowych napojów - zaraz po herbacie jest drugim najczęściej konsumowanym napojem. Nic dziwnego, w końcu pobudzające właściwości i walory smakowe są doskonałe.

Dla wielu osób gorzka i niesłodzona kawa jest jednak nie do przełknięcia. Warto przy okazji pamiętać, że obfite słodzenie produktów spożywczych nie jest wskazane. Czym więc dosładzać ten napój, aby zachować przyjemny słodki smak, a przy okazji zmniejszyć negatywny wpływ na zdrowie?

Czym słodzić kawę?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo słodzików, które skutecznie zastępują w naszej diecie klasyczny cukier. Niektóre z nich są pochodzenia naturalnego, a inne opracowane zostały w laboratorium. Dzisiaj zajmiemy się jedynie słodzikami występującymi w przyrodzie.

Ksylitol czyli cukier brzozowy, pozyskiwany jest z soku brzozowego. Pod względem smaku oraz wygląd jest praktycznie identyczny do zwykłego cukru. Ksylitol lepiej wchłania się przez organizm, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny.

Stewia do kawy

Stewię można kupić pod postacią tabletek lub skoncentrowanego płynu. Jest słodsza od cukru, więc potrzeba znacznie mniej, aby uzyskać pożądaną słodkość. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych jak witaminy i minerały.

Wartość kaloryczna stewii jest bliska zera, dlatego bez żadnych problemów mogą korzystać z niej osoby na dietach. Nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi ani silnych napadów głodu w ciągu dnia.

Miód zamiast cukru

W miodzie znajdują się duże pokłady witaminy C witamin z grupy B, żelaza, fosforu i całej masy innych korzystnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Często więc można zauważyć, że dodaje się go do kawy jako zamiennik dla niezdrowego cukru.

Trzeba mimo wszystko pamiętać, że miód to ciągle cukier prosty o dużej kaloryczności, a korzystne efekty jego spożycia pojawiają się po dłuższym czasie. Nie jest to więc najlepszy zamiennik dla osób chcących dbać o linię.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na rozgrzewającą, poranną kawę z kurkumą i goździkami.

Słodzik do kawy

Źródło zdjęcia: canva/gilaxia, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: cafesilesia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy