Ekspresowa pasta z makreli i twarogu
Pasta do kanapek to kolejny pyszny składnik idealnego śniadania, a jedną z jej najlepszych wersji jest pasta z makreli i twarogu. Taka kompozycja gwarantuje idealny smak, wspaniały aromat oraz kremową konsystencję. Najlepiej smarować nią świeże i delikatne pieczywo, aby nie zaburzyć delikatnej harmonii smaków.
Pasta kanapkowa z makreli i twarogu przygotowana własnoręcznie nie ma sobie równych. Oczywiście można zdobyć ją w sklepie, jednak kupna pasta nie ma ani najlepszej jakości, ani ceny. Zrobienie jej samemu gwarantuje z kolei, że dokładnie wiadomo, co znajduje się w jej składzie.
Niektórym dużo problemów sprawiają zwykłą kanapki z wędliną i serem, warto więc wprowadzić nieco urozmaicenia do codziennej diety i zaskoczyć ich pastą. Taka niespodzianka zostanie z pewnością pozytywnie odebrana. Pamiętaj, aby użyć dobrej makreli - to od niej wszak zależy większość smaku.
Przepis na pastę śniadaniową
Składniki:
1 makrela
250 g twarogu
1 szalotka
garść natki pietruszki
garść koperku
130 g jogurtu
2 łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz
1 łyżeczka kaparów
odrobina słodkiej papryki
Zacznij od posiekania szalotki w bardzo drobną kosteczkę. Pietruszkę i natkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w małe kawałeczki. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij z niej ości i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużej miski
Do składników dodaj rozdrobniony twaróg, jogurt i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszaj i ugniataj widelcem, aby stworzyć konsystencję pasty. Dopraw pastę świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz słodką papryką.
Kapary odsącz z zalewy i przełóż na deskę do krojenia. Posiekaj je szybkimi ruchami noża i posyp po wierzchu pasty, aby ją ozdobić. Przechowuj ją w lodówce pod przykryciem, aby reszta rzeczy w lodówce nie przeszła jej zapachem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie