Smakosze.pl

canva/Photosiber, Getty Images

Ekspresowa pasta z makreli i twarogu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Pasta do kanapek to kolejny pyszny składnik idealnego śniadania, a jedną z jej najlepszych wersji jest pasta z makreli i twarogu. Taka kompozycja gwarantuje idealny smak, wspaniały aromat oraz kremową konsystencję. Najlepiej smarować nią świeże i delikatne pieczywo, aby nie zaburzyć delikatnej harmonii smaków.

Pasta kanapkowa z makreli i twarogu przygotowana własnoręcznie nie ma sobie równych. Oczywiście można zdobyć ją w sklepie, jednak kupna pasta nie ma ani najlepszej jakości, ani ceny. Zrobienie jej samemu gwarantuje z kolei, że dokładnie wiadomo, co znajduje się w jej składzie.

Niektórym dużo problemów sprawiają zwykłą kanapki z wędliną i serem, warto więc wprowadzić nieco urozmaicenia do codziennej diety i zaskoczyć ich pastą. Taka niespodzianka zostanie z pewnością pozytywnie odebrana. Pamiętaj, aby użyć dobrej makreli - to od niej wszak zależy większość smaku.

Przepis na pastę śniadaniową

Składniki:

  • 1 makrela

  • 250 g twarogu

  • 1 szalotka

  • garść natki pietruszki

  • garść koperku

  • 130 g jogurtu

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka kaparów

  • odrobina słodkiej papryki

Zacznij od posiekania szalotki w bardzo drobną kosteczkę. Pietruszkę i natkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w małe kawałeczki. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij z niej ości i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużej miski

Do składników dodaj rozdrobniony twaróg, jogurt i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszaj i ugniataj widelcem, aby stworzyć konsystencję pasty. Dopraw pastę świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz słodką papryką.

Kapary odsącz z zalewy i przełóż na deskę do krojenia. Posiekaj je szybkimi ruchami noża i posyp po wierzchu pasty, aby ją ozdobić. Przechowuj ją w lodówce pod przykryciem, aby reszta rzeczy w lodówce nie przeszła jej zapachem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst  wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta z makreli

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >