Smakosze.pl
Pasta kanapkowa

canva/Photosiber, Getty Images

Ekspresowa pasta z makreli i twarogu

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta do kanapek to kolejny pyszny składnik idealnego śniadania, a jedną z jej najlepszych wersji jest pasta z makreli i twarogu. Taka kompozycja gwarantuje idealny smak, wspaniały aromat oraz kremową konsystencję. Najlepiej smarować nią świeże i delikatne pieczywo, aby nie zaburzyć delikatnej harmonii smaków.

Pasta kanapkowa z makreli i twarogu przygotowana własnoręcznie nie ma sobie równych. Oczywiście można zdobyć ją w sklepie, jednak kupna pasta nie ma ani najlepszej jakości, ani ceny. Zrobienie jej samemu gwarantuje z kolei, że dokładnie wiadomo, co znajduje się w jej składzie.

smażenie kotletów

Soczyste i delikatne kotlety z filetów z kurczaka

CZYTAJ DALEJ

Niektórym dużo problemów sprawiają zwykłą kanapki z wędliną i serem, warto więc wprowadzić nieco urozmaicenia do codziennej diety i zaskoczyć ich pastą. Taka niespodzianka zostanie z pewnością pozytywnie odebrana. Pamiętaj, aby użyć dobrej makreli - to od niej wszak zależy większość smaku.

Przepis na pastę śniadaniową

Składniki:

  • 1 makrela

  • 250 g twarogu

  • 1 szalotka

  • garść natki pietruszki

  • garść koperku

  • 130 g jogurtu

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka kaparów

  • odrobina słodkiej papryki

Zacznij od posiekania szalotki w bardzo drobną kosteczkę. Pietruszkę i natkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w małe kawałeczki. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij z niej ości i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużej miski

Do składników dodaj rozdrobniony twaróg, jogurt i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszaj i ugniataj widelcem, aby stworzyć konsystencję pasty. Dopraw pastę świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz słodką papryką.

Kapary odsącz z zalewy i przełóż na deskę do krojenia. Posiekaj je szybkimi ruchami noża i posyp po wierzchu pasty, aby ją ozdobić. Przechowuj ją w lodówce pod przykryciem, aby reszta rzeczy w lodówce nie przeszła jej zapachem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta z makreli

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >