Zupa pomidorowa z naleśnikami
Jeśli znudziła wam się klasyczna pomidorówka, czas ją nieco odmienić. Jak? Możecie dodać do niej pomidory z puszki, aromatyczne zioła czy przyprawy. Możecie też podać ją z innym dodatkiem niż makaron i ryż. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z naleśnikami. Oto jak ją przygotować.
Większość Polaków lubi pomidorówkę z makaronem. Niektórzy wolą ją jednak z dodatkiem ryżu. My zaś proponujemy jeszcze inną wersję — pomidorową z makaronem z naleśników. Jest to nowa wersja smakowa, a także doskonałe wyjście awaryjne, gdy w waszych zapasach zabraknie makaronu i ryżu.
Zupa pomidorowa z naleśnikami
Składniki:
na zupę:
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów z puszki
1 szklanka przecieru pomidorowego
3/4 l bulionu wołowego lub drobiowego
3 ziarna ziela angielskiego
100 ml śmietany 18 proc.
sól, pieprz, cukier
na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka oleju
oraz:
natka pietruszki
żółty ser do posypania
Przygotowanie zupy pomidorowej z naleśnikami
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż.
Dodaj pomidory z puszki. Całość gotuj ok. 5 minut, pomidory zblenduj. Dodaj przecier pomidorowy, bulion, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Zupę gotuj ok. 10 minut.
Z podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji płynnej, gęstej śmietany. Odstaw je na 10 minut.
Śmietanę zahartuj częścią gorącego wywaru, wymieszaj, wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Każdy zwiń w rulon, pokrój na roladki o szerokości ok. 1 cm. Do każdego talerza włóż po kilka zwiniętych roladek naleśnikowych, zalej je zupą. Posyp startym, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
Jeśli szukasz innych inspiracji na zupę pomidorową, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na zupę pomidorową ze słodką niespodzianką, a także na pomidorówkę z dodatkiem soku z kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku