Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/invizbk

Zupa pomidorowa z naleśnikami

10 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli znudziła wam się klasyczna pomidorówka, czas ją nieco odmienić. Jak? Możecie dodać do niej pomidory z puszki, aromatyczne zioła czy przyprawy. Możecie też podać ją z innym dodatkiem niż makaron i ryż. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z naleśnikami. Oto jak ją przygotować.

Większość Polaków lubi pomidorówkę z makaronem. Niektórzy wolą ją jednak z dodatkiem ryżu. My zaś proponujemy jeszcze inną wersję — pomidorową z makaronem z naleśników. Jest to nowa wersja smakowa, a także doskonałe wyjście awaryjne, gdy w waszych zapasach zabraknie makaronu i ryżu.

Pasta kanapkowa

Ekspresowa pasta z makreli i twarogu

CZYTAJ DALEJ

Zupa pomidorowa z naleśnikami

Składniki:

na zupę:

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 puszki pomidorów z puszki

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 3/4 l bulionu wołowego lub drobiowego

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 100 ml śmietany 18 proc.

  • sól, pieprz, cukier

na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

oraz:

  • natka pietruszki

  • żółty ser do posypania

Przygotowanie zupy pomidorowej z naleśnikami

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę przesmaż.

Dodaj pomidory z puszki. Całość gotuj ok. 5 minut, pomidory zblenduj. Dodaj przecier pomidorowy, bulion, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Zupę gotuj ok. 10 minut.

Z podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji płynnej, gęstej śmietany. Odstaw je na 10 minut.

Śmietanę zahartuj częścią gorącego wywaru, wymieszaj, wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Każdy zwiń w rulon, pokrój na roladki o szerokości ok. 1 cm. Do każdego talerza włóż po kilka zwiniętych roladek naleśnikowych, zalej je zupą. Posyp startym, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz innych inspiracji na zupę pomidorową, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na zupę pomidorową ze słodką niespodzianką, a także na pomidorówkę z dodatkiem soku z kiszonych ogórków.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >