Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika
Zasmażane buraczki są jednym z najbardziej popularnych obiadowych dodatków. Słodkawy smak serwowanych na ciepło warzyw przez laty uświetniało się dodatkiem podsmażonej słoniny. Dziś przypominamy ten nieco zarzucony dawny zwyczaj.
Słoninę do zasmażanych buraczków dodaje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy stopić tłuszcz i na nim usmażyć warzywa. Przygotowanie takich klasycznych buraczków jest więc bardzo proste, a smakuje wybornie.
Przepis na wyborne zasmażane buraczki
Składniki:
-
1 kg buraków
-
50 g słoniny
-
1 duże kwaśne jabłko
-
1 łyżeczka mąki
-
sól i cukier do smaku
Jak przygotować wyjątkowe zasmażane buraczki ze słoniną
Warzywa na zasmażane buraczki ugotuj w wodzie . Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je ( nie zapomnij założyć na dłonie gumowych rękawiczek ) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach .
Buraki przełóż do dużej miski. Aby gotowe buraczki zasmażane były przyjemnie gęste, dosyp do startych warzyw łyżeczkę mąki . Następnie dołóż obrane i starte na grubych oczkach jabłko oraz dopraw masę solą oraz cukrem .
W garnku wytop tłuszcz ze słoniny . Kiedy tłuszcz dobrze się rozgrzeje, dołóż wszystkie składniki na buraczki zasmażane i gotuj przez kilka minut, energicznie mieszając całość . Gotowe buraczki zasmażane możesz przyprawić chrzanem lub 2 łyżkami śmietany . Spróbuj koniecznie tych niezwykłych buraczków z octem balsamicznym . Buraki są również doskonałym składnikiem kotletów mielonych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
-
Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Poradnik Gospodyni, Wydanie III. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1979