Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.11.2022 22:57

Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje

Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
Screen z filmu pochodzi z kanału PrzySmaki na YouTube

Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.

Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.

Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.

Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.

Elegancka rolada orzechowa z kremem kawowym, polewą czekoladową i orzechami

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 50 g mąki pszennej

  • 50 g orzechów włoskich

  • 5 jajek + 2 białka

  • 150 g cukru pudru

  • łyżka octu 3%

  • szczypta soli

Składniki na krem kawowy:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%

  • 300 g serka mascarpone

  • 4- 5 łyżek cukru pudru

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej

  • 2- 3 łyżki mleka

  • orzechy włoskie do dekoracji

Jak zrobić roladę orzechową? Deser zachwyci wszystkich gości

Orzechy na ciasto bardzo drobno posiekaj, oddziel żółtka od białek, przesiej mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj ocet i mieszaj, aż masa będzie pulchna. Do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodawaj stopniowo do masy, stale mieszając. Na sam koniec dodaj do ciasta drobno posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj na grubość 1,5 cm.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 15- 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i zostaw na 5 minut. Po tym czasie przełóż ciepłe ciasto na ściereczkę i zawiń w rulon, odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj krem kawowy: kawę rozpuść w 4 łyżkach słodkiej śmietany, podgrzewając delikatnie. Kawę całkowicie ostudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj mascarpone, cukier puder i ucieraj kilka minut.

Do masy dodaj rozpuszczoną kawę i dokładnie wymieszaj. Ostudzone ciasto rozwiń delikatnie, wysmaruj przygotowaną masę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Do czekolady dodawaj stopniowo mleko, stale mieszając, żeby polewa była gęsta i kremowa. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki. Roladę wyjmij z lodówki i udekoruj polewą czekoladową i orzechami. Ponownie wstaw do lodówki, żeby polewa stężała, smacznego.

Przygotuj również kokosową śnieżynkę i ciasto ze śliwkami z rumem. Ciasta są idealne do kawy, każdy będzie prosił o dokładkę.

orzechy włoskie
canva/maxmann z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: