Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
Rolada orzechowa z kremem kawowym jest ciastem, które przygotujesz zarówno w spokojny weekend, jak i na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Rolada smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.
Jesień to czas na orzechy, czekoladę, korzenne przyprawy i aromatyczną kawę. Rolada orzechowa to deser, który łączy wszystkie najlepsze smaki sezonu. Ciasto jest puszyste, delikatne, zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Rolada świetnie sprawdzi się również jako świąteczne ciasto.
Roladę koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady oraz oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto będzie wyglądać bardzo apetycznie, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Roladę przechowuj w lodówce, żeby krem się nie zważył.
Ciasto na roladę wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym wypadku pokruszy się i połamie. Do ciasta koniecznie dodaj łyżkę octu, który spulchni masę i zapobiegnie kruszeniu upieczonego placka. Ciepłą roladę przełóż na ściereczkę, zawiń i odstaw do całkowitego ostudzenia, żeby nadać wypiekowi odpowiednią formę.
Elegancka rolada orzechowa z kremem kawowym, polewą czekoladową i orzechami
Składniki na ciasto orzechowe:
50 g mąki pszennej
50 g orzechów włoskich
5 jajek + 2 białka
150 g cukru pudru
łyżka octu 3%
szczypta soli
Składniki na krem kawowy:
250 ml schłodzonej śmietany 30%
300 g serka mascarpone
4- 5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
pół tabliczki czekolady gorzkiej
2- 3 łyżki mleka
orzechy włoskie do dekoracji
Jak zrobić roladę orzechową? Deser zachwyci wszystkich gości
Orzechy na ciasto bardzo drobno posiekaj, oddziel żółtka od białek, przesiej mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj ocet i mieszaj, aż masa będzie pulchna. Do masy dodawaj stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodawaj stopniowo do masy, stale mieszając. Na sam koniec dodaj do ciasta drobno posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj na grubość 1,5 cm.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 15- 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i zostaw na 5 minut. Po tym czasie przełóż ciepłe ciasto na ściereczkę i zawiń w rulon, odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj krem kawowy: kawę rozpuść w 4 łyżkach słodkiej śmietany, podgrzewając delikatnie. Kawę całkowicie ostudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj mascarpone, cukier puder i ucieraj kilka minut.
Do masy dodaj rozpuszczoną kawę i dokładnie wymieszaj. Ostudzone ciasto rozwiń delikatnie, wysmaruj przygotowaną masę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Do czekolady dodawaj stopniowo mleko, stale mieszając, żeby polewa była gęsta i kremowa. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki. Roladę wyjmij z lodówki i udekoruj polewą czekoladową i orzechami. Ponownie wstaw do lodówki, żeby polewa stężała, smacznego.
Przygotuj również kokosową śnieżynkę i ciasto ze śliwkami z rumem. Ciasta są idealne do kawy, każdy będzie prosił o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama