Lekkie kotlety mielone z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej
Kotlety mielone kojarzą się raczej z ciężkostrawnym jedzeniem, które nie tylko ciąży na żołądku, lecz wymaga długiego przygotowania. Anna Lewandowska sporządziła swoja własną wersję mielonych z burakami. Takie kotlety są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiejsze w trawieniu - przez co można zjeść ich nieco więcej.
Kotlety mielone według Anny Lewandowskiej wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zalegać w brzuchu przez wiele godzin. Dietetyczka pokazała, że w bardzo łatwy sposób i niską ceną można cieszyć się smakiem lekkich mielonych.
Sportsmenka dodaje do nich buraki, co pozwala uzyskać im piękną, lekko burgundową barwę, a także słodki smak. Same kotlety złożone są z kolei jedynie z buraków, mielonego mięsa i przypraw, dlatego każdy z łatwością może je zrobić.
Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
250 g buraków
olej
sól
pieprz
szczypta kurkumy
szczypta chilli
Umyj buraki pod bieżącą wodą, włóż je do garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gdy staną się wystarczająco miękkie, wyłącz ogień i odcedź buraki z wody. Następnie obierz je ze skórki, gdy będą jeszcze ciepłe.
Do miski wrzuć mięso z indyka i zetrzyj bezpośrednio do niej buraki. Dopraw oba składniki solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem, kurkumą oraz chilli. Wymieszaj masę dłońmi i uformuj z niej kotlety.
Na patelnię wlej odrobinę oleju i rozgrzej go. Wykładaj kotlety i smaż je kilka minut z każdej strony pod przykryciem. Najlepiej smakują podane klasycznie, z ziemniakami oraz pyszną mizerią. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba