Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
Rosół jest klasyczną zupą, która za każdym razem powinna być idealnie przyrządzona. Aby uniknąć podania mdłego bulionu bez wyrazu, do wywaru podczas gotowania dodaj nieco sosu sojowego. Przyprawa ta ma charakterystyczny, słony smak, który odpowiednio podkręci Twoje danie oraz nada mu intensywnego koloru.
Kluczem do sukcesu przy gotowaniu rosołu jest przestrzeganie kilku zasad. Mięso na rosół zalewaj zawsze zimną wodą. Użyj możliwie różnorodnych części, zarówno drobiowych jak i wołowych. Na rosół wybieraj mięso z kością, np. udko z kurczaka czy wołowy szponder.
Rosół kojarzy nam się z długim gotowaniem, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić. Optymalny czas gotowania wywaru to ok. 2,5-3 godziny na małym ogniu. Aby warzywa nie rozgotowały się oraz zachowały cenne witaminy, dodaj je do garnka z rosołem na ok. godzinę przed planowanym wyłączeniem kuchenki.
Przepis na intensywny rosół
Składniki:
1/2 kg kurczaka (np. 3 udka i 2 skrzydełka)
400 g szpondru wołowego
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
3 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy:
4 listki laurowe
7-8 ziarenek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
2 łyżeczki suszonego lubczyku
2-3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
Jak przygotować aromatyczny rosół z sosem sojowym
Mięso na rosół umyj i umieść w dużym naczyniu. Dodaj łyżeczkę soli i zalej całość zimną wodą. Odstaw na pół godziny, po czym odlej wodę. Dzięki temu zabiegowi rosół wyjdzie bardziej aromatyczny a mięso pozostanie soczyste.
Namoczone z solą mięso na rosół przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą tak, aby wszystkie kawałki były dokładnie przykryte. Zagotuj na dużym ogniu i zbierz szarą pianę która zgromadzi się w międzyczasie na powierzchni. Następnie gotuj rosół pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny.
Cebulę na rosół obierz częściowo z łupinek, pozostawiając jedną ich warstwę. Opal na kuchence gazowej przez kilka minut, lub opiecz w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni. Cebula, poza lekką nutką pikanterii, doda rosołowi pięknego złotego koloru.
Pozostałe warzywa umyj i obierz. Nie potrzeby krojenia ich do rosołu. Przygotuj przyprawy oraz sos sojowy. Po upływie 1,5 godziny dodaj wszystko do garnka i gotuj przez kolejna godzinę. Na koniec dodaj soli do smaku.
Po ugotowaniu rosołu przecedź go. Ugotowaną marchewkę pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do garnka z rosołem. Możesz również obrać z kości i dodać ugotowane mięso. Co powiesz na aromatyczny rosół z kurkami? Mięso z rosołu możesz wykorzystać w tym pysznym przepisie na krokiety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne jajko i ziemniaki. Łotewski barszcz czerwony podajemy z uwielbianym mięsem
Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama