Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie
Delikatne kotleciki drobiowe według siostry Anastazji to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka z pianą z białek, cebulką i innymi składnikami tworzą lekkie i puszyste kotleciki, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na kotlety drobiowe według siostry Anastazji.
Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale i pożywny obiad, to doskonale trafiłeś- delikatne kotleciki przepisu siostry Anastazji to totalny hit kulinarny. Danie wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Kotleciki smakują nawet małym niejadkom.
Kotleciki świetnie smakują z frytkami, ziemniakami opiekanymi, gotowanymi. Danie będzie kompletne, kiedy przygotujesz również porcję warzyw. Do kotletów doskonale sprawdzi się surówka z marchewki i jabłka , buraczki, kapusta pekińska, czerwona i surówka wiosenna z młodych warzyw.
Kotlety drobiowe według siostry Anastazji
Składniki:
-
podwójna pierś z kurczaka
-
2 duże cebule czerwone
-
3 jajka
-
3 łyżki mąki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
-
przyprawa curry lub do kurczaka
Jak zrobić kotlety drobiowe według siostry Anastazji?
Mięso umyj, oczyść, pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem, ulubioną przyprawą i przełóż do miski lub większego pojemnika. Do kurczaka dodaj pokrojoną drobno cebulkę i żółtka kurze, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie z białek ubij sztywną pianę.
Do mięsa dodaj mąkę i ubitą pianę, wymieszaj delikatnie łyżką. Rozgrzej olej rzepakowy i przy pomocy większej łyżki wykładaj na patelnię przygotowaną masę. Kotlety smaż 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony, aż nabiorą złotego kolor. Danie podaj z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/ Wiktory Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
-
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: kuchniana5