Pyszna surówka Waldorf. Idealny dodatek do dań z grilla
Do każdego majówkowego grilla warto podać chociaż jedną surówkę - dlatego poniżej prezentujemy przepis na surówkę Waldorf. Składa się ona z tartego na dużych jabłka i selera z dodatkiem orzechów oraz rodzynek. Słodki i słony smak idealnie się ze sobą komponują. Dressing majonezowy dopełnia cały zestaw.
Surówka Waldorf jest bardzo prosta w wykonaniu, szybka i tania. Składniki potrzebne do jej zrobienia kosztują bowiem niewielkie pieniądze. Powyższe cechy, w połączeniu z doskonałym smakiem, tworzą idealny dodatek do grilla.
Przepis na surówkę Waldorf
Składniki:
1 seler
1 jabłko
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
pęczek natki pietruszki
3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
połówka cytryny
sól
pieprz
Zacznij od umycia selera oraz jabłka pod bieżącą wodą. Rodzynki przełóż do miski, zalej je wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie odcedź je z wody i ostudź.
Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera również obierz i także zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj w dość duże kawałki. Umieść je w dużej misce wraz z jabłkiem i selerem.
Do miski dodaj rodzynki oraz świeżo siekaną i umytą natkę pietruszki. W osobnej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zalej sosem surówkę, przemieszaj i podawaj. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.
Źródło zdjęcia: canva/mcKensa, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznosci