Smakosze.pl
Ścieranie jabłka

canva/lovro77, Getty Images Signature

Pyszna surówka Waldorf. Idealny dodatek do dań z grilla

28 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Do każdego majówkowego grilla warto podać chociaż jedną surówkę - dlatego poniżej prezentujemy przepis na surówkę Waldorf. Składa się ona z tartego na dużych jabłka i selera z dodatkiem orzechów oraz rodzynek. Słodki i słony smak idealnie się ze sobą komponują. Dressing majonezowy dopełnia cały zestaw.

Surówka Waldorf jest bardzo prosta w wykonaniu, szybka i tania. Składniki potrzebne do jej zrobienia kosztują bowiem niewielkie pieniądze. Powyższe cechy, w połączeniu z doskonałym smakiem, tworzą idealny dodatek do grilla.

Sałatka jarzynowa na grilla

Wiosenna sałatka jarzynowa na grilla z ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na majówkę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę Waldorf

Składniki:

  • 1 seler

  • 1 jabłko

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g rodzynek

  • pęczek natki pietruszki

  • 3 łyżki jogurtu

  • 2 łyżki majonezu

  • połówka cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia selera oraz jabłka pod bieżącą wodą. Rodzynki przełóż do miski, zalej je wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie odcedź je z wody i ostudź.

Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera również obierz i także zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj w dość duże kawałki. Umieść je w dużej misce wraz z jabłkiem i selerem.

Do miski dodaj rodzynki oraz świeżo siekaną i umytą natkę pietruszki. W osobnej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zalej sosem surówkę, przemieszaj i podawaj. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami. 

Starte jabłko

Źródło zdjęcia: canva/mcKensa, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >