Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka, smaczna dawka witamin
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.09.2021 02:00

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka, smaczna dawka witamin

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka
canva/PoisonedHeart

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka jest podstawą wielu obiadowych surówek. Przygotowana wyłącznie z dodatkiem cukru i doprawiona solą i pieprzem, stanowi uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, w tym gulaszu, dań jednogarnkowych, czy smażonej ryby. Sprawdź, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka.

Surówka z marchewki i jabłka jest surówką znaną i lubianą, przede wszystkim za swoje walory smakowe i uniwersalność, dzięki której możemy ją łączyć z dowolnymi daniami obiadowymi. Surówka doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, które pokochają ją za swój świeży i słodki smak.

Zaletą tradycyjnej surówki z marchewki i jabłka jest jej niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny: 100 g produktu to zaledwie 47 kcal. Surówka może być więc spożywana w dużych ilościach nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka to nie tylko wspaniały smak. To przede wszystkim bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm. Beta-karoten i witaminy z grupy B szczególnie polecane są dzieciom w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu. Zawarte w jabłku przeciwutleniacze natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, w tym raka jelita grubego. Dbajmy więc o zdrowie nasze i naszych dzieci i wprowadźmy surówkę z marchewki i jabłka do codziennej diety.

Jeśli szukasz inspiracji na zdrowy i pożywny dodatek do dań - tu znajdziesz przepis na najlepszą surówkę jesienną.

Przepis na tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie marchewki

  • duże, kwaśne jabłko

  • cukier, sól, pieprz

  • sok z cytryny

Jak przygotować tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka?

Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i odstaw na chwilę.

Sok z cytryny sprawi, że jabłko nie ściemnieje i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Surówkę dopraw solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i podaj.

Smacznego.