Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka, smaczna dawka witamin
Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka jest podstawą wielu obiadowych surówek. Przygotowana wyłącznie z dodatkiem cukru i doprawiona solą i pieprzem, stanowi uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, w tym gulaszu, dań jednogarnkowych, czy smażonej ryby. Sprawdź, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka.
Surówka z marchewki i jabłka jest surówką znaną i lubianą, przede wszystkim za swoje walory smakowe i uniwersalność, dzięki której możemy ją łączyć z dowolnymi daniami obiadowymi. Surówka doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, które pokochają ją za swój świeży i słodki smak.
Zaletą tradycyjnej surówki z marchewki i jabłka jest jej niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny: 100 g produktu to zaledwie 47 kcal. Surówka może być więc spożywana w dużych ilościach nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka to nie tylko wspaniały smak. To przede wszystkim bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm. Beta-karoten i witaminy z grupy B szczególnie polecane są dzieciom w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu. Zawarte w jabłku przeciwutleniacze natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, w tym raka jelita grubego. Dbajmy więc o zdrowie nasze i naszych dzieci i wprowadźmy surówkę z marchewki i jabłka do codziennej diety.
Jeśli szukasz inspiracji na zdrowy i pożywny dodatek do dań - tu znajdziesz przepis na najlepszą surówkę jesienną.
Przepis na tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka
Składniki na 4 porcje:
2 średnie marchewki
duże, kwaśne jabłko
cukier, sól, pieprz
sok z cytryny
Jak przygotować tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka?
Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i odstaw na chwilę.
Sok z cytryny sprawi, że jabłko nie ściemnieje i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Surówkę dopraw solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i podaj.
Smacznego.