Smakosze.pl Porady Dlaczego należy myć warzywa i owoce przed jedzeniem?
canva/Syda Productions

Dlaczego należy myć warzywa i owoce przed jedzeniem?

15 lutego 2022

Każde warzywo czy owoc jedzone na surowo powinno zostać umyte — niezależnie od tego, czy usuwamy skórkę, czy też nie. Zaniechanie może się dla nas źle skończyć. Dowiedzcie się, dlaczego i co zrobić, by uniknąć przykrych konsekwencji.

Pisaliśmy już o tym, że mięsa nie powinno się myć przed obróbką termiczną. Wspominaliśmy też, jak dbać o deski do krojenia . Tym razem podpowiadamy jak prawidłowo przygotować warzywa i owoce, które mają zostać zjedzone bez gotowania czy pieczenia.

Dlaczego należy myć spożywane na surowo rośliny?

Nie każdy o tym wie, lecz nawet te warzywa i owoce, które spożywamy bez skórki, powinny być umyte przed konsumpcją. Rezygnacja z ich oczyszczania może doprowadzić do zatruć. Bardzo łatwo bowiem przenieść bakterie dłońmi.

Nie wystarczy też jedynie opłukać produktów z kurzu czy innych widocznych zanieczyszczeń. Na skórce bowiem nadal pozostają nie tylko bakterie, ale też pestycydy oraz inne środki użyte do zachowania warzyw i owoców w dobrym stanie podczas transportu.

Ta sytuacja dotyczy zwłaszcza produktów, których struktura jest złożona i sprzyja gromadzeniu się brudu np. cytrusów czy sałat. Nawet widoczne zanieczyszczenia bywają w tym przypadku trudne do wyeliminowania.

Jak poprawnie umyć warzywa i owoce?

Najskuteczniejszą metodą pozbycia się z warzyw i owoców bakterii oraz innych drobnoustrojów jest wykorzystanie 5-procentowego roztworu octu. Ta prosta mikstura przyda się zwłaszcza wtedy, gdy owoc trudno jest podzielić na części.

Cytrusy, a także warzywa, które mają twardą i odporną skórkę, możemy też sparzyć lub wyszorować szczoteczką. Takie postępowanie pomoże nam usunąć również znajdujące się na produktach substancje, których użyto do zabezpieczenia ich w transporcie.

Owoce bywają pokryte woskiem
Owoce bywają pokryte woskiem. Warto je dokładnie umyć przed zjedzeniem.

Źródło zdjęcia: canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: parenting, doz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy