Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu
Ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Lekko kwaśny specjał najbardziej zachwyci, gdy zostanie podany ze śmietaną. Odrobina nabiału sprawia, że zupa staje się aksamitna. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Zupy są doskonałym daniem na chłodne dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić doskonały rosół i tradycyjną, aromatyczną pomidorówkę. Tym razem na tapet bierzemy inny klasyk — ogórkową. Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem śmietany
Składniki:
500 ml bulionu warzywnego
250 ml zalewy z ogórków kiszonych
200 g ogórków kiszonych
250 g ziemniaków
1 niewielki korzeń pietruszki
1 większa marchewka
1/4 korzenia selera
1 por (biała część)
3 łyżki kwaśniej śmietany
sól i pieprz w ilości do smaku
koperek do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy. Myjemy je i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler również pozbawiamy skórki i rozdrabniamy. Por kroimy w talarki. Ogórki obieramy i siekamy.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niego warzywa. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Następnie wrzucamy ogórki kiszone i wlewamy zalewę. Podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
W kubku łączymy śmietanę z niewielką porcją zupy. Stopniowo wlewamy masę do garnka, cały czas mieszając danie. Doprawiamy zupę sola i pieprzem. Podajemy na talerzach z dodatkiem koperku. Smacznego.
Wskazówka: klasyczną śmietanę zawsze możecie zastąpić produktem sojowym lub bardzo zbliżoną w smaku do oryginału śmietanką kokosową. Weganie będą zadowoleni.
Źródło zdjęcia: canva/natashamam
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: projektfood