Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu

Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu

Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu
canva/arfo

Ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Lekko kwaśny specjał najbardziej zachwyci, gdy zostanie podany ze śmietaną. Odrobina nabiału sprawia, że zupa staje się aksamitna. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Zupy są doskonałym daniem na chłodne dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić doskonały rosół i tradycyjną, aromatyczną pomidorówkę. Tym razem na tapet bierzemy inny klasyk — ogórkową. Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 250 ml zalewy z ogórków kiszonych

  • 200 g ogórków kiszonych

  • 250 g ziemniaków

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • 1 większa marchewka

  • 1/4 korzenia selera

  • 1 por (biała część)

  • 3 łyżki kwaśniej śmietany

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • koperek do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy. Myjemy je i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler również pozbawiamy skórki i rozdrabniamy. Por kroimy w talarki. Ogórki obieramy i siekamy.

Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niego warzywa. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Następnie wrzucamy ogórki kiszone i wlewamy zalewę. Podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.

W kubku łączymy śmietanę z niewielką porcją zupy. Stopniowo wlewamy masę do garnka, cały czas mieszając danie. Doprawiamy zupę sola i pieprzem. Podajemy na talerzach z dodatkiem koperku. Smacznego.

Wskazówka: klasyczną śmietanę zawsze możecie zastąpić produktem sojowym lub bardzo zbliżoną w smaku do oryginału śmietanką kokosową. Weganie będą zadowoleni.

Ogórki kiszone są doskonałą bazą do zupy
Ogórki kiszone są doskonałą bazą do zupy

Źródło zdjęcia: canva/natashamam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: projektfood

Zapraszamy na nasz Instagram