Prosta i smaczna zapiekanka z ziemniaków, boczku i cebuli
Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami.
Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.
Prosta i smaczna zapiekanka z ziemniaków, boczku i cebuli
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 cebule
40 dag wędzonego boczku
200 ml śmietanki kremówki
2 jajka
gałka muszkatołowa
tymianek
sól, pieprz
olej
Przygotowanie zapiekanki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Oprósz je solą i pieprzem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Boczek pokrój w plasterki i na mniejsze kawałki lub ewentualnie pokrój go w kostkę.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, cebuli i boczku.
Śmietankę kremówkę rozmieszaj rózgą z jajkami. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Masą zalej zapiekankę.
Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz całość ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj, by odparował nadmiar wody.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne zapiekanki. Szczególnie polecamy zapiekankę z czerstwego chleba, a także włoską zapiekankę z bakłażanów.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gazetakrakowska