Doskonała surówka z białej kapusty niczym z chińskiej restauracji
Idealna surówka powinna być na tyle uniwersalna, aby można ją było podać do praktycznie każdego głównego dania. Poniżej prezentujemy przepis na surówkę z białej kapusty, która smakuje jak z chińskiej restauracji. Jej słodko-kwaśny smak, wyjątkowa chrupkość i ogromna soczystość tworzą pyszne połączenie.
Surówka przyrządzana w chińskich restauracjach jest zwykle bardzo prostym miksem białej kapusty oraz cienko startej marchewki. Dodatkowo warzywa zalane są dressingiem z octu, oleju soli i cukru.
Przygotowanie takiej surówki w warunkach domowy jest banalnie proste i zajmuje maksymalnie 10 minut. Jeśli więc ciągle zastanawiasz się, co możesz przygotować do obiadu, wykorzystaj poniższy pomysł.
Przepis na surówkę z chińskiej restauracji
Składniki:
1 główka białej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki oleju
4 łyżki octu
3 łyżki wody
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
dużo pieprzu
Zacznij od wlania do garnka octu, oleju, wody, cukru, soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Postaw zalewę na małym gazie i powoli podgrzej. W międzyczasie z kapusty zdejmij wierzchnie liście i wymyj ją.
Posiekaj kapustę w drobne paseczki i umieść je w misce. Marchewki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek zmiażdż na pastę.
Wrzuć wszystkie warzywa do miski z kapustą i zalej je gorącą zalewą. Odstaw je na 30 minut na bok, co 15 minut przemieszaj. Po tym czasie możesz podawać surówkę do obiadu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/lenazap, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis