Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?
canva/etorres69

Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie czekoladę? A ciasto czekoladowe? My też. Ostatnio odkryliśmy doskonały przepis na ten przysmak, którym chętnie się z wami podzielimy. Receptura jest zaskakująca, bo przewiduje dodatek octu. A wiecie, dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet? Bez obaw, wyjdą z tego same korzyści.

Ciasta czekoladowe potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli są miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera dodatek czekolady. Jednak to z dodatkiem kakao w niczym nie ustępuje mu smakiem. Wszak czekolada zawiera kakao. Dziś zdradzimy wam przepis na szybkie i smaczne ciasto czekoladowe z octem.

Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

Choć połączenie ciasta z octem nie jest oczywiste, to jednak do niektórych ciast ocet rzeczywiście warto dodać. W cieście czekoladowym ocet sprawia, że staje się ono puszyste, sprężyste i wyjątkowo wilgotne.

Ocet w połączeniu z sodą oczyszczoną czy proszkiem do pieczenia potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami.

I jeszcze jedno — smak octu nie jest w cieście wyczuwalny. Ten kwas tak naprawdę robi swoje i wyparowuje niezauważony. Podobnie zresztą działa w ucieranej babce czy w bezach.

Przepis na ciasto czekoladowe z octem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki ciemnego kakao

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1 łyżka granulowanej kawy rozpuszczalnej

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 łyżki octu spirytusowego

  • aromat waniliowy

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta

W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i sodę. W drugiej wodę, kawę, olej, ocet i aromat. Zmiksuj składniki suche z mokrymi.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Wierzch posyp grubo posiekaną czekoladą.

Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 45 minut. Przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasto czekoladowe, zajrzyj na naszą stronę. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pyszne ciasto czekoladowe . Sprawdź też, jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia .

ocet
ocet

Źródło zdjęcia: canva/new look casting

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kingaparuzel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy