Idealne do kawy ciasto czekoladowe wg. przepisu Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz jest specem z dziedziny kulinariów, dlatego warto spróbować jednego z jego ciast czekoladowych. Tym razem prezentujemy jego wersje popularnego brownie. Jest wyjątkowo czekoladowe, a środek wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia.
Istnieje wiele przepisów na ciasta czekoladowe, które zachwycają swoją intensywnością smaku. Trzeba jednak przyznać, że brownie prawdopodobnie jest jednym z najlepszych.
Robert Makłowicz tym przepisem pokazuje, że jest również uzdolniony w sporządzaniu deserów. Nie będziesz zawiedziony, gdy po wzięciu pierwszego kęsa poczujesz istną eksplozję czekoladowego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na brownie Roberta Makłowicza
Składniki:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
90 g kakao
230 g masła
60 g mąki
5 jajek
310 g cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
Zacznij od rozpuszczenia masła z czekoladą i kakao w kąpieli wodnej. Gdy całość stanie się płynna, zmiksuj ją mikserem. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj mąkę z cukrem i jajkami, a następnie zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz szybko zmiksuj na średnich obrotach.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Smacznego.
Źródło: canva/pamela_d_mcadams, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl