Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką
canva/Feelgoodpics

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite.

Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

Przepis na wyborne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na ok. 3-4 cm kawałki. Nie obieramy ich ze skórki. Pocięte warzywa opłukujemy ze skrobi i przekładamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy od 7 do 10 minut — aż ziemniaki będą półtwarde.

Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Olej wlewamy do kubka lub małej miski. Łączmy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sypkimi przyprawami.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do większej miski i polewamy je olejem z przyprawami. Dłonią delikatnie rozprowadzamy przyprawy. Blachę z wyposażenia piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią ziemniaki tak, aby zachować między nimi odstępy. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z wegańskim majonezem. Smacznego.

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem
Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskiziemniak

Zapraszamy na nasz Instagram