Smakosze.pl
Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

canva/Feelgoodpics

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite.

Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

Sałatka z ogórkami konserwowymi

Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na ok. 3-4 cm kawałki. Nie obieramy ich ze skórki. Pocięte warzywa opłukujemy ze skrobi i przekładamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy od 7 do 10 minut — aż ziemniaki będą półtwarde.

Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Olej wlewamy do kubka lub małej miski. Łączmy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sypkimi przyprawami.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do większej miski i polewamy je olejem z przyprawami. Dłonią delikatnie rozprowadzamy przyprawy. Blachę z wyposażenia piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią ziemniaki tak, aby zachować między nimi odstępy. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z wegańskim majonezem. Smacznego.

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskiziemniak

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >