Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite.
Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.
Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych
CZYTAJ DALEJPrzepis na wyborne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Składniki:
1 kg ziemniaków
6 łyżek oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonej cebuli
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na ok. 3-4 cm kawałki. Nie obieramy ich ze skórki. Pocięte warzywa opłukujemy ze skrobi i przekładamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy od 7 do 10 minut — aż ziemniaki będą półtwarde.
Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Olej wlewamy do kubka lub małej miski. Łączmy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sypkimi przyprawami.
Przestudzone ziemniaki wkładamy do większej miski i polewamy je olejem z przyprawami. Dłonią delikatnie rozprowadzamy przyprawy. Blachę z wyposażenia piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.
Wykładamy na nią ziemniaki tak, aby zachować między nimi odstępy. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z wegańskim majonezem. Smacznego.
Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Slajd 1 z 6
Niewłaściwe krojenie mięsa
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polskiziemniak