Smakosze.pl
Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

canva/Feelgoodpics

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite.

Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

Sałatka z ogórkami konserwowymi

Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na ok. 3-4 cm kawałki. Nie obieramy ich ze skórki. Pocięte warzywa opłukujemy ze skrobi i przekładamy do garnka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy od 7 do 10 minut — aż ziemniaki będą półtwarde.

Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Olej wlewamy do kubka lub małej miski. Łączmy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sypkimi przyprawami.

Przestudzone ziemniaki wkładamy do większej miski i polewamy je olejem z przyprawami. Dłonią delikatnie rozprowadzamy przyprawy. Blachę z wyposażenia piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią ziemniaki tak, aby zachować między nimi odstępy. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z wegańskim majonezem. Smacznego.

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie z wegańskim majonezem

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskiziemniak

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >