Smakosze.pl
Pasztet warzywny Ewy Wachowicz

canva/thepiwko; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasztety są doskonałym dodatkiem do chleba. Kanapki z warzywnym smarowidłem sprawdzają się świetnie zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszna kolacja. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wyborny pasztet z cukinią, a już nigdy nie wrócicie do jedzenia chleba z wędliną.

Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszny pasztet z kaszą pęczak oraz recepturę na pasztet z soczewicy i żurawiny. Tym razem proponujemy wam delikatny warzywny dodatek do kanapek na bazie cukinii z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Kompozycja Ewy Wachowicz zachwyci was smakiem.

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny pasztet warzywny Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 średnie cukinie o masie ok. 700 g

  • 2 nieduże marchewki

  • 2 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • 4 jaja

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki chili

  • pół łyżeczki przyprawy curry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 100 g twardego sera żółtego

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia

  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je na sito, solimy i odstawiamy, żeby warzywo puściło sok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy rozdrobnione warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce wprost do miski. Dorzucamy do niej odciśniętą z wody cukinię oraz warzywa patelni.

Wbijamy jaja. Masę doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej i wsypujemy pestki dyni. Wyrabiamy masę.

Przekładamy ją do posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią i delikatnie go dociskamy. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez godzinę. Studzimy. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Starta na tarce cukinia

Starta na tarce cukinia może stanowić bazę pysznego pasztetu

Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >