Smakosze.pl

canva/thepiwko; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pasztety są doskonałym dodatkiem do chleba. Kanapki z warzywnym smarowidłem sprawdzają się świetnie zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszna kolacja. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wyborny pasztet z cukinią, a już nigdy nie wrócicie do jedzenia chleba z wędliną.

Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszny pasztet z kaszą pęczak oraz recepturę na pasztet z soczewicy i żurawiny . Tym razem proponujemy wam delikatny warzywny dodatek do kanapek na bazie cukinii z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Kompozycja Ewy Wachowicz zachwyci was smakiem.

Przepis na pyszny pasztet warzywny Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 średnie cukinie o masie ok. 700 g

  • 2 nieduże marchewki

  • 2 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • 4 jaja

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki chili

  • pół łyżeczki przyprawy curry

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 100 g twardego sera żółtego

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia

  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je na sito, solimy i odstawiamy, żeby warzywo puściło sok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy rozdrobnione warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce wprost do miski. Dorzucamy do niej odciśniętą z wody cukinię oraz warzywa patelni.

Wbijamy jaja. Masę doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej i wsypujemy pestki dyni. Wyrabiamy masę.

Przekładamy ją do posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią i delikatnie go dociskamy. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez godzinę. Studzimy. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Starta na tarce cukinia
Starta na tarce cukinia może stanowić bazę pysznego pasztetu

Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]