Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze
Pasztety są doskonałym dodatkiem do chleba. Kanapki z warzywnym smarowidłem sprawdzają się świetnie zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszna kolacja. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na wyborny pasztet z cukinią, a już nigdy nie wrócicie do jedzenia chleba z wędliną.
Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszny pasztet z kaszą pęczak oraz recepturę na pasztet z soczewicy i żurawiny. Tym razem proponujemy wam delikatny warzywny dodatek do kanapek na bazie cukinii z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Kompozycja Ewy Wachowicz zachwyci was smakiem.
Przepis na pyszny pasztet warzywny Ewy Wachowicz
Składniki:
2 średnie cukinie o masie ok. 700 g
2 nieduże marchewki
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
4 jaja
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki przyprawy curry
sól i pieprz w ilości do smaku
100 g twardego sera żółtego
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
garść pestek dyni
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je na sito, solimy i odstawiamy, żeby warzywo puściło sok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy rozdrobnione warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce wprost do miski. Dorzucamy do niej odciśniętą z wody cukinię oraz warzywa patelni.
Wbijamy jaja. Masę doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej i wsypujemy pestki dyni. Wyrabiamy masę.
Przekładamy ją do posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią i delikatnie go dociskamy. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez godzinę. Studzimy. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz