Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Zalety zachwycają
canva/rosleymajid

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Zalety zachwycają

5 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurkuma to nie tylko smaczna przyprawa, która dodaje potrawom i kawie aromatu. Kurkuma to również naturalne, silne lekarstwo. Poznaj moc złotej przyprawy i dodaj szczyptę do kawy, a szybko zauważysz pozytywne zmiany. Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Jak zrobić Złote Latte?

Kawa z kurkumą, imbirem i miodem to nie tylko doskonały smak, to również dzienny zastrzyk energii, witamin i aktywnych związków, które mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Zamień klasyczną małą czarną na Złote Latte, szybko zauważysz różnicę.

Pamiętaj, ani nie pić kawy na pusty żołądek. Kawa najlepiej pobudza po 2-3 godzinach od wstania, kiedy zmniejsza się poziom kortyzolu. Picie kawy bez śniadania może z czasem spowodować wrzody i nadżerki ścian żołądka i przewlekłe problemy trawienne.

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Kurkuma od lat stosowana jest w medycynie naturalnej. Przyprawa ma silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Zawarta w kurkumie kurkumina może skutecznie pomóc w walce z chorobami serca, płuc, cukrzycą i problemami układu pokarmowego.

Złota przyprawa to również naturalny środek przeciwbólowy, łagodzi również nerwobóle i stany napięciowe. Kurkuma wzmacnia również odporność i skutecznie mobilizuje organizm podczas walki z przeziębieniem lub grypą.

Działanie antyoksydacyjne kurkumy wykorzystywane jest zarówno w kuchni, jak i kosmetologii. Przyprawa skutecznie opóźnia procesy starzenia, skóra staje się wypoczęta, promienna i zdecydowanie bardziej napięta, a drobne zmarszczki mimiczne są mniej widoczne.

Przepis na Złote Latte

Składniki:

  • 200- 250 ml czarnej kawy

  • 120 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta czarnego pieprzu

  • łyżeczka miodu

Jak zrobić Złote Latte?

Mleko zagotuj z kurkumą, pieprzem i cynamonem, następnie spień, aby powstała gęsta, mleczna piana o złotym kolorze.

Kawę zaparz według uznania, przelej do kubka lub filiżanki, dodaj pianę z mleka i posłódź miodem, smacznego.

Kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/ sommail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, artisclub.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy