Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
![pieczone udka](https://images.iberion.media/images/1920/4co_OMN_9_Js_Ac_IAC_Sy_RMGF_Eh_Projekt_bez_tytulu_2022_05_04_T150923_617_af1ee1736c.jpg)
Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy.
Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.
Jak zrobić soczyste udka z kurczaka w piekarniku?
Składniki:
4 udka kurczaka lub 8 podudzi
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
papryka słodka i ostra
oregano,
pieprz ziołowy
imbir
tymianek
1 cebula
3-4 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie udek kurczaka
Udka oczyść z pozostałości piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę, oregano, pieprz ziołowy, imbir, tymianek, sól i pieprz.
Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką. Zawiń je w folię aluminiową, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełóż udka do natłuszczonej brytfanny, posyp je posiekaną cebulą, obłóż listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.
Udka piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze ok. 190 st. C. W połowie pieczenia obróć je. Mięso kilka razy polej sosem spod pieczeni.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na udka kurczaka pieczone z jabłkami, a także na udka pieczone w miodowej glazurze.
![czosnek](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3aYrTh1LgpRArK3UA8iUtm/3f924d0c50a25900a43fcd2915863acd/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-05-04T154341.727.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ThamKC Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: dtime
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![wjechał samochodem do Doliny Chochołowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/wjechal_samochodem_do_Doliny_Chocholowskiej_421b130a35.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Zajaczkowska_Hernik_pokazala_kuchnie_fot_You_Tube_e90139d5e9.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![dieta](https://images.iberion.media/images/origin/dieta_0230450df6.png)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Wojsko](https://images.iberion.media/images/origin/wojsko_fot_MON_adam_burakowski_EN_fa305a8fcb.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)