Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.05.2022 16:24

Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości

pieczone udka
canva/Tatiana Volgutova

Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy.

Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.

Jak zrobić soczyste udka z kurczaka w piekarniku?

Składniki:

  • 4 udka kurczaka lub 8 podudzi

  • 4 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • papryka słodka i ostra

  • oregano,

  • pieprz ziołowy

  • imbir

  • tymianek

  • 1 cebula

  • 3-4 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie udek kurczaka

Udka oczyść z pozostałości piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę, oregano, pieprz ziołowy, imbir, tymianek, sól i pieprz.

Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką. Zawiń je w folię aluminiową, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie przełóż udka do natłuszczonej brytfanny, posyp je posiekaną cebulą, obłóż listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.

Udka piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze ok. 190 st. C. W połowie pieczenia obróć je. Mięso kilka razy polej sosem spod pieczeni.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na udka kurczaka pieczone z jabłkami, a także na udka pieczone w miodowej glazurze.

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/ThamKC Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dtime