Smakosze.pl
pieczone udka

canva/Tatiana Volgutova

Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości

4 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy.

Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości

Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości

CZYTAJ DALEJ

Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.

Jak zrobić soczyste udka z kurczaka w piekarniku?

Składniki:

  • 4 udka kurczaka lub 8 podudzi

  • 4 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • papryka słodka i ostra

  • oregano,

  • pieprz ziołowy

  • imbir

  • tymianek

  • 1 cebula

  • 3-4 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie udek kurczaka

Udka oczyść z pozostałości piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę, oregano, pieprz ziołowy, imbir, tymianek, sól i pieprz.

Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką. Zawiń je w folię aluminiową, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie przełóż udka do natłuszczonej brytfanny, posyp je posiekaną cebulą, obłóż listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.

Udka piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze ok. 190 st. C. W połowie pieczenia obróć je. Mięso kilka razy polej sosem spod pieczeni.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na udka kurczaka pieczone z jabłkami, a także na udka pieczone w miodowej glazurze.

czosnek

czosnek

Źródło zdjęcia: canva/ThamKC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dtime

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >