Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy.
Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.
Jak zrobić soczyste udka z kurczaka w piekarniku?
Składniki:
4 udka kurczaka lub 8 podudzi
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
papryka słodka i ostra
oregano,
pieprz ziołowy
imbir
tymianek
1 cebula
3-4 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie udek kurczaka
Udka oczyść z pozostałości piór, opłucz w zimnej wodzie, dokładnie osusz papierowymi ręcznikami.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miseczki. Dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz paprykę, oregano, pieprz ziołowy, imbir, tymianek, sól i pieprz.
Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką. Zawiń je w folię aluminiową, włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełóż udka do natłuszczonej brytfanny, posyp je posiekaną cebulą, obłóż listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.
Udka piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze ok. 190 st. C. W połowie pieczenia obróć je. Mięso kilka razy polej sosem spod pieczeni.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na udka kurczaka pieczone z jabłkami, a także na udka pieczone w miodowej glazurze.
Źródło zdjęcia: canva/ThamKC Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: dtime