Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Proponujemy wam nieoczywistą słodkość, a mianowicie puszysty i lekki sernik z ryżu. Jest delikatniejszą wersją klasyki, jednak jego podstawę stanowi nie ser, lecz inny popularny produkt, czyli ryż. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że nigdy nie jedliście tak wybitnego ciasta.
Sernik jest niezwykle smacznym i pożywnym ciastem. Dostarcza nam nie tylko cukru i tłuszczu jak większość słodkości, ale też dużą dawkę białka, wapnia i fosforu. My postanowiliśmy jednak wzbogacić sernik ryżem. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. Przekonajcie się o tym sami.
Jak zrobić lekki sernik z dodatkiem ryżu?
Składniki:
na kruche ciasto:
25 dag mąki
12 dag masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
na masę serową:
20 dag ryżu białego
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
5 jajek
1 kg mielonego sera
20 dag cukru
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy lub cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag masła
Przygotowanie sernika
Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i ewentualnie boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 minut do lodówki. Potem piecz je 15 min w 200 st. C.
Na masę serową ryż ugotuj w mleku i wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj go ok. 15 minut, odlej nadmiar wody, przestudź. Zimny ryż zmiksuj z żółtkami.
Do ryżu dodaj pozostały cukier, skórkę i sok z pomarańczy, a także stopione masło i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj.
Do masy dodaj połowę sera, zmiksuj. Potem dodaj pozostały ser i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz go jeszcze ok. 20 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sernik z rosą, a także na sernik ekspresowy.
Źródło zdjęcia: canva/liza5450 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: poprostupycha