Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.05.2022 17:16

Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki

sernik
canva/tashka2000

Proponujemy wam nieoczywistą słodkość, a mianowicie puszysty i lekki sernik z ryżu. Jest delikatniejszą wersją klasyki, jednak jego podstawę stanowi nie ser, lecz inny popularny produkt, czyli ryż. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że nigdy nie jedliście tak wybitnego ciasta.

Sernik jest niezwykle smacznym i pożywnym ciastem. Dostarcza nam nie tylko cukru i tłuszczu jak większość słodkości, ale też dużą dawkę białka, wapnia i fosforu. My postanowiliśmy jednak wzbogacić sernik ryżem. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. Przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić lekki sernik z dodatkiem ryżu?

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 25 dag mąki

  • 12 dag masła

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 żółtka

na masę serową:

  • 20 dag ryżu białego

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 szklanki wody

  • 5 jajek

  • 1 kg mielonego sera

  • 20 dag cukru

  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy lub cytryny

  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 dag masła

Przygotowanie sernika

Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i ewentualnie boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 minut do lodówki. Potem piecz je 15 min w 200 st. C.

Na masę serową ryż ugotuj w mleku i wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj go ok. 15 minut, odlej nadmiar wody, przestudź. Zimny ryż zmiksuj z żółtkami.

Do ryżu dodaj pozostały cukier, skórkę i sok z pomarańczy, a także stopione masło i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj.

Do masy dodaj połowę sera, zmiksuj. Potem dodaj pozostały ser i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Potem obniż temperaturę do 160 st. C i piecz go jeszcze ok. 20 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sernik z rosą, a także na sernik ekspresowy.

ryż
ryż

Źródło zdjęcia: canva/liza5450 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha