Dlaczego warto dodać do rosołu curry?
Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.
Rosół z curry smakuje obłędnie
Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele wersji uwielbianej zupy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na rosół z pieczonymi pomidorami . Dziś sięgniemy po wersję, w której ważną rolę odgrywa curry.
Rosół z curry może wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Jednak za sprawą przyprawy zupa zyskuje o wiele bardziej wyrazisty smak, któremu nie sposób się oprzeć . Dzięki curry dodatki takie jak kostka rosołowa będą zbędne.
Curry ma wiele zalet. W skład mieszanki przypraw przeważnie wchodzi kurkuma, imbir, goździki, cynamon, czosnek oraz chili. Zapobiega ona chorobom układu krążenia oraz potencjalnie może nas uchronić przed nowotworami .
Przepis na rosół z curry jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy powinien sobie z nią poradzić . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
2 udka kurczaka
-
cebula
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
seler
-
3 ząbki czosnku
-
4 g curry
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 ziarna pieprzu
-
2 liście laurowe
-
3 g lubczyku
-
natka pietruszki
-
odrobina chili
(Canva / iko636)
Przepis na rosół z curry
Na początku mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość podgrzewamy na małym ogniu razem z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi przez około 40 minut. W tym czasie zbieramy z powierzchni wywaru szumowiny.
Do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 40 minut . Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko powinniśmy gotować jeszcze przez minimum 30 minut.
Rosół w tej odsłonie świetnie smakuje z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek curry z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Warto również sięgnąć po rosół w klasycznej odsłonie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; odżywianie.info