Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do rosołu curry?
Canva.com / from_my_point_of_view

Dlaczego warto dodać do rosołu curry?

15 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.

Rosół z curry smakuje obłędnie

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele wersji uwielbianej zupy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na rosół z pieczonymi pomidorami . Dziś sięgniemy po wersję, w której ważną rolę odgrywa curry.

Rosół z curry może wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Jednak za sprawą przyprawy zupa zyskuje o wiele bardziej wyrazisty smak, któremu nie sposób się oprzeć . Dzięki curry dodatki takie jak kostka rosołowa będą zbędne.

Curry ma wiele zalet. W skład mieszanki przypraw przeważnie wchodzi kurkuma, imbir, goździki, cynamon, czosnek oraz chili. Zapobiega ona chorobom układu krążenia oraz potencjalnie może nas uchronić przed nowotworami .

Przepis na rosół z curry jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy powinien sobie z nią poradzić . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 2 udka kurczaka

  • cebula

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 g curry

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 3 g lubczyku

  • natka pietruszki

  • odrobina chili

(Canva / iko636)

Przepis na rosół z curry

Na początku mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość podgrzewamy na małym ogniu razem z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi przez około 40 minut. W tym czasie zbieramy z powierzchni wywaru szumowiny.

Do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 40 minut . Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko powinniśmy gotować jeszcze przez minimum 30 minut.

Rosół w tej odsłonie świetnie smakuje z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek curry z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Warto również sięgnąć po rosół w klasycznej odsłonie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; odżywianie.info

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy