Rosół
Pixabay / Foodiesfeed

Niecodzienny rosół z dodatkiem pieczonego pomidora

Wielu z nas posiada niezmienny i sprawdzony sposób na rosół. W niektórych domach receptura przekazywana jest wręcz z pokolenia na pokolenie. Jednak my uwielbiamy nowe rozwiązania i smaki, a naszym ostatnim odkryciem jest rosół z pieczonym pomidorem. Takiej ferii smaku nie da się zapomnieć.

Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia.

Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki.

Przepis na rosół z pieczonym pomidorem

Potrzebujesz:

  • pół kury dobrej jakości
  • 300 gram wołowiny
  • 3 marchewki
  • jabłko
  • pomidor malinowy
  • pietruszka - korzeń i nać
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2,5 litra wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • łyżka soli

Na dnie garnka z zimną wodą układamy obydwa rodzaje mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i pozwalamy bulionowi gotować się przez 2 godziny.

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?Czytaj dalej

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na pół i opalamy na ogniu od kuchenki, aż stanie się przyjemnie brązowa. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy w nim pomidory przez koło 20 minut.

Wszystkie warzywa oraz przyprawy dodajemy teraz do wywaru i gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie dorzucamy pomidory - jeśli zrobimy to za wcześnie, może rozpaść się w trakcie gotowania.

Rosół podajemy od razu z dodatkiem cienkiego makaronu oraz ziemniaków. Trick z pomidorem stosuje nawet sama Ewa Wachowicz. Z tego artykułu dowiesz się, jak Ewa robi kultową grochówkę.

Nietypowe dodatki do rosołu

Rosół to wdzięczne danie dla każdej kreatywnej osoby. Wystarczy odrobina pomysłowości, a z klasycznej receptury powstanie nam rewolucyjna pyszność. Nieoczywistym, a zarazem wspaniałym dodatkiem do rosołu może być korzeń imbiru. Taki rosół jest niebywale pyszny i rozgrzewający.

Podobną funkcję pełni kurkuma, która na dodatek nadaje rosołowi lekko żółtego, apetycznego koloru.

Kreatywnością możemy się także wykazać przy doborze mięs. Zaskoczeniem dla gości i rodziny z całą pewnością będzie rosół z dodatkiem podgotowanej wątróbki - takie połączenie to idealna fuzja pierwszego i drugiego dania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepisy joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł