Smakosze.pl
Rosół

Pixabay / Foodiesfeed

Niecodzienny rosół z dodatkiem pieczonego pomidora

8 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Wielu z nas posiada niezmienny i sprawdzony sposób na rosół. W niektórych domach receptura przekazywana jest wręcz z pokolenia na pokolenie. Jednak my uwielbiamy nowe rozwiązania i smaki, a naszym ostatnim odkryciem jest rosół

Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia. 

Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki. 

Przepis na rosół z pieczonym pomidorem

Potrzebujesz:

  • pół kury dobrej jakości

  • 300 gram wołowiny 

  • 3 marchewki

  • jabłko 

  • pomidor malinowy

  • pietruszka - korzeń i nać

  • 1 por

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • 2,5 litra wody

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • pieprz w ziarnach

  • łyżka soli

Na dnie garnka z zimną wodą układamy obydwa rodzaje mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i pozwalamy bulionowi gotować się przez 2 godziny.

Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na pół i opalamy na ogniu od kuchenki, aż stanie się przyjemnie brązowa. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy w nim pomidory przez koło 20 minut.

Wszystkie warzywa oraz przyprawy dodajemy teraz do wywaru i gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie dorzucamy pomidory - jeśli zrobimy to za wcześnie, może rozpaść się w trakcie gotowania. 

Rosół podajemy od razu z dodatkiem cienkiego makaronu oraz ziemniaków. Trick z pomidorem stosuje nawet sama Ewa Wachowicz. Z tego artykułu dowiesz się, jak Ewa robi kultową grochówkę. 

Nietypowe dodatki do rosołu

Rosół to wdzięczne danie dla każdej kreatywnej osoby. Wystarczy odrobina pomysłowości, a z klasycznej receptury powstanie nam rewolucyjna pyszność. Nieoczywistym, a zarazem wspaniałym dodatkiem do rosołu może być korzeń imbiru. Taki rosół jest niebywale pyszny i rozgrzewający.

[EMBED-19]

Podobną funkcję pełni kurkuma, która na dodatek nadaje rosołowi lekko żółtego, apetycznego koloru.

Kreatywnością możemy się także wykazać przy doborze mięs. Zaskoczeniem dla gości i rodziny z całą pewnością będzie rosół z dodatkiem podgotowanej wątróbki - takie połączenie to idealna fuzja pierwszego i drugiego dania. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepisy joli

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >