Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.05.2021 02:00

Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; Canva / arfo

Zupa pomidorowa potrafi przyprawić o nie lada zachwyt. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Okazuje się, że słynna pomidorówka może być jeszcze lepsza. Wystarczy skorzystać z przepisu Magdy Gessler.

Uwielbiana zupa pomidorowa w niecodziennym wydaniu

Bez wątpienia zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy specjał. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby to tradycyjne danie. W każdym domu zupa pomidorowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jak robi ją sama Magda Gessler?

Zupa pomidorowa wiele razy gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał w bezmięsnym wydaniu. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę uwielbianej restauratorki. Magda Gessler wie co dobre.

Pyszna zupa pomidorowa od Magdy Gessler swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi w postaci soku z pomidorów. Właśnie za jego sprawą specjał znacząco różni się od tradycyjnej wersji. Zupa pomidorowa w tej odsłonie na długo pozostaje w pamięci.

Już wcześniej wspominaliśmy o przepisie na rosół od gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Tym razem sięgniemy po kultową zupę pomidorową inspirowaną recepturą Magdy Gessler. Jakie składniki będą nam potrzebne do jej przygotowania?

  • 1 litr bulionu

  • 1 litr soku pomidorowego

  • 100 g masła

  • spory seler

  • 3 pietruszki

  • 3 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula

  • natka pietruszki

  • natka kopru

  • lubczyk

  • przyprawy

  • bazylia

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

(Canva /Elena_Danileiko)

Prosty przepis na zupę pomidorową o niecodziennych walorach

Na początku warzywa obieramy, myjemy i umieszczamy w garnku. Cebulę wcześniej warto opalić na suchej patelni. Następnie dodajemy bulion. Wszystko podgrzewamy. Gdy wywar się zagotuje, wzbogacamy go o rozgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy.

Zupa powinna gotować się na małym ogniu. Kiedy warzywa już zmiękną, wówczas dodajemy sok pomidorowy. Po kilkunastu minutach dalszego podgrzewania nasza zupa pomidorowa powinna już być gotowa.

Zupa pomidorowa w tej odsłonie najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Oczywiście nie powinno w niej zabraknąć makaronu. Chociaż możemy użyć równie dobrze ryżu. Specjał momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Share Info; Facebook / @magdagessler.official 

Zapraszamy na nasz Instagram