Smakosze.pl
Zupa pomidorowa od Magdy Gessler

Jakub Kaminski/East News; Canva / arfo

Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

15 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do klasycznych dań, które cieszą się sporą popularnością. Magda Gessler przygotowuje ją w wyjątkowy sposób. Sekret tkwi w dodatku soku pomidorowego. Specjał z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Zupa pomidorowa potrafi przyprawić o nie lada zachwyt. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Okazuje się, że słynna pomidorówka może być jeszcze lepsza. Wystarczy skorzystać z przepisu Magdy Gessler.

Uwielbiana zupa pomidorowa w niecodziennym wydaniu

Bez wątpienia zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy specjał. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby to tradycyjne danie. W każdym domu zupa pomidorowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jak robi ją sama Magda Gessler?

Zupa pomidorowa wiele razy gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał w bezmięsnym wydaniu. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę uwielbianej restauratorki. Magda Gessler wie co dobre.

Pyszna zupa pomidorowa od Magdy Gessler swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi w postaci soku z pomidorów. Właśnie za jego sprawą specjał znacząco różni się od tradycyjnej wersji. Zupa pomidorowa w tej odsłonie na długo pozostaje w pamięci.

Już wcześniej wspominaliśmy o przepisie na rosół od gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Tym razem sięgniemy po kultową zupę pomidorową inspirowaną recepturą Magdy Gessler. Jakie składniki będą nam potrzebne do jej przygotowania?

  • 1 litr bulionu

  • 1 litr soku pomidorowego

  • 100 g masła

  • spory seler

  • 3 pietruszki

  • 3 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • cebula

  • natka pietruszki

  • natka kopru

  • lubczyk

  • przyprawy

  • bazylia

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

(Canva /Elena_Danileiko)

Prosty przepis na zupę pomidorową o niecodziennych walorach

Na początku warzywa obieramy, myjemy i umieszczamy w garnku. Cebulę wcześniej warto opalić na suchej patelni. Następnie dodajemy bulion. Wszystko podgrzewamy. Gdy wywar się zagotuje, wzbogacamy go o rozgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy.

Zupa powinna gotować się na małym ogniu. Kiedy warzywa już zmiękną, wówczas dodajemy sok pomidorowy. Po kilkunastu minutach dalszego podgrzewania nasza zupa pomidorowa powinna już być gotowa.

Zupa pomidorowa w tej odsłonie najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Oczywiście nie powinno w niej zabraknąć makaronu. Chociaż możemy użyć równie dobrze ryżu. Specjał momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Share Info; Facebook / @magdagessler.official 

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >