Smakosze.pl
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Wikimedia Commons/ Adam “Dziadek59” Maślak CC A-S 3.0; pxhere.com

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

14 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma mnóstwo leczniczych właściwości, lecz najlepiej działa na objawy przeziębienia i grypy. Przygotowanie go nie jest trudne i jeśli już zbierasz kwiaty ze zdjęcia, masz znaczne ułatwienie. Monotonne zrywanie ich z gałązek jest bowiem najbardziej męczącym elementem produkcji syropu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest leczniczym surowcem wykorzystywanym przez znawców ziołolecznictwa od wielu wieków. Doceniane w medycynie naturalnej kwiatu czarnego bzu są doskonałym remedium na problemy z górnymi drogami oddechowymi podczas przeziębienia.

Gdy w oskrzelach zalega chorobowa wydzielina, należy się jej czym prędzej pozbyć. Syrop z bzu ma działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć. Dodatkowym atutem jest również doskonały smak bzu. 

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Głównym powodem tak świetnego wpływu czarnego bzu na ludzki organizm, jest obecność w roślinie dużych ilości flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami.

Co ciekawe, syrop ten jest stosowany chociażby w leczeniu przerostu prostaty, co jest wstydliwym problemem wielu mężczyzn. Dodatkowo, jak wskazuje medonet.pl, syropu używa się także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście  zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: saras66, Getty Images

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 

  • 25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1 kilogram cukru

Zacznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak pozbywa się małych żyjątek, które jeszcze są obecne na roślinie. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu. 

Odetnij małe gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Pozbądź się grubych łodyg, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni.

Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa.pl; medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >