Dlaczego warto dodać goździki do kawy? Korzyści zachwycają
Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.
Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy.
Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.
Przepis na aromatyczną kawę z goździkami
Składniki:
-
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-
2 goździki
-
odrobina mleka
-
wrzątek do zaparzenia kawy
Gorąca kawa z goździkami krok po kroku
W niewielkim rondelku zagrzej wodę na kawę . Dodaj do niej 1 pokrojony drobno goździk i 2 goździki w całości . Doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, a następnie gotuj wodę z goździkami jeszcze przez 2-3 minuty .
Do kubka wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalej ją przez sitko ugotowana wodą goździkową. Kawę zamieszaj .
Gotowy gorący napój uzupełnij mlekiem . Po ponownym wymieszaniu wszystkich składników aromatyczna kawa jest gotowa do picia . Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Znamy więcej niezwykłych dodatków do kawy . Poranna kawa z pikantną nutą skutecznie pobudza do działania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć
-
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
-