Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia

Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia

Kremowa jajecznica
canva/bit245

Kremowa jajecznica będzie idealna na śniadanie. Uzyskanie przyjemnej w odbiorze konsystencji potrawy możliwe jest dzięki powolnemu smażeniu na niewielkim ogniu. Technika jest dobrze znana szefom kuchni. Z pewnością efekty jej zastosowania zachwycą także domowników, którzy jeszcze nie raz poproszą o ten przysmak.

Nie ma chyba smaczniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż sięgnięcie po lekką i rozpływającą się w ustach jajecznicę. Uzyskanie dania o delikatnej konsystencji wymaga nieco cierpliwości, ale warto podjąć ten wysiłek. Odpowiednio długo smażone jajka są przepyszne.

Przepis na smaczną i kremową jajecznicę

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1 łyżka masła klarowane lub oleju

  • sól i pieprz wedle uznania

  • szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić kremową jajecznicę? Sekretem jest technika smażenia

Przygotowanie rozpoczynamy od umycia i ocieplenia jaj. Następnie wbijamy je do miseczki i mieszamy trzepaczką przez chwilę — chcemy dobrze napowietrzyć masę.

Na patelni topimy masło klarowane i gdy się podgrzeje, wlewamy jaja. Smażymy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu przesuwając masę po dnie patelni, tak aby ścięła się w całości.

Gotowy przysmak przenosimy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną zieleniną, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.

Wskazówka: jajecznicę można też przyrządzić na oleju rzepakowym — będzie lżejsza i pozbawiona laktozy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Spróbujcie przysmaku smażonego z dodatkiem boczku. Być może też skusi was nietuzinkowa propozycja w postaci jajecznicy po góralsku, do której dodajemy ser wędzony.

Kremowa jajecznica skusi niejednego smakosza
canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: