Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Korzyści są ogromne, oto sekret cukierników
Biszkopt to pyszne i lekkie ciasto, z którego przygotowujemy torty, ciasta z kremami, owocami i galaretką. Często jednak biszkopt kruszy się, pęka, opada lub wcale nie rośnie. Mamy na to skuteczny sposób- do biszkoptu dodaj łyżkę octu, wyjdzie doskonały za każdym razem.
Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników, o mieszaniu, przesianiu mąki, ubiciu dobrej piany z białek. Bardzo ważny jest również dodatek octu, to sprawdzony sposób na najlepszy biszkopt.
Z dodatkiem octu upieczemy biszkopt, który doskonale wyrośnie i będzie lekki i puszysty. Biszkopt po ostudzeniu możemy przekroić aż na trzy blaty. Jeśli chcemy zrobić tort, upieczmy biszkopt dzień wcześniej, a ostudzone ciasto przykryjmy ściereczką, aby nie wyschło.
Bardzo ważny jest również sam proces studzenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyjmujmy ciasta od razu z piekarnika, uchylmy jedynie drzwi i pozwólmy mu stopniowo stygnąć w piecu. Biszkopt wyjmijmy po około 20- 30 minutach. Gwałtowna zmiana temperatury źle wpłynie na delikatne ciasto- biszkopt może wtedy popękać lub opaść.
Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Różnicę zauważysz od razu
Ocet dodany do biszkoptu doskonale go nawilży i sprawi, że będzie idealnie puszysty i lekki. Wystarczy niewielka ilość produkty, aby zauważyć różnicę już podczas pieczenia.
Ocet nie jest wyczuwalny w cieście, nie musisz się więc martwić jego intensywnym smakiem i zapachem. Do ciasta dodaj łyżkę octu, a efekt zachwyci każdego. Biszkopt z dodatkiem octu można przekroić na trzy blaty, przygotujesz więc z niego duży tort.
Przepis na biszkopt z octem, wychodzi lekki i puszysty za każdym razem
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
-
szklanka mąki tortowej
-
pół szklanki mąki ziemniaczanej
-
6 jajek
-
łyżka octu 10%
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki cukru do wypieków
-
szczypta soli do ubicia białek
Nastaw piekarnik na 170 stopni C z włączoną dolną grzałką, formę wysmaruj masłem, oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do piany wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie szklista, następnie stopniowo dolewaj rozmącone żółtka.
Do masy dodawaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszaj delikatnie rózgą kuchenną lub łyżką. Przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika, piecz 35- 40 minut.
Upiecz również najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką . Jeśli natomiast szukasz pomysłu na szybkie ciasto- tu poznasz przepis na ciasto bez pieczenia z czekoladą, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę
-
Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania
Źródło: kuchniaszerokootwarta