Ekspresowe ciasto bez pieczenia w 5 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników
Szybkie ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 5 minut. Kruchy spód z herbatników i masła, masa z kremem mascarpone i czekoladą to połączenie, którego trzeba spróbować. Ciasto przygotujesz z kilku składników, bez piekarnika, bez mąki, bez żelatyny.
Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, są proste w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie. Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzą się w upalne dni jako pyszny deser do kawy. Jednym z moich ulubionych jest właśnie ciasto z masą mascarpone.
Szybkie ciasto bez pieczenia po przygotowaniu wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby wszystkie masy dobrze stężały. Ciasto zrobione jest na spodzie z herbatników i masła. Masę z mascarpone oraz masę czekoladową przygotujesz w zaledwie 5 minut, a już po kilku godzinach będzie gotowe do jedzenia.
Do przełożenia szybkiego ciasta bez pieczenia potrzebujesz również banana skropionego sokiem z cytryny. Banan rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a sok z cytryny delikatnie złagodzi słodycz. Ekspresowe ciasto bez pieczenia jest tak smaczne i tak proste, że będziesz je przygotowywał częściej.
Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Zrobisz je 5 minut, bez żelatyny i bez mąki
Składniki na spód i boki (tortownica o średnicy 20 cm):
200 g herbatników maślanych
130 g masła
3 łyżki kakao
Składniki na masę z mascarpone:
280 g mascarpone
200 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na masę czekoladową:
pół tabliczki czekolady deserowej
pół tabliczki czekolady mlecznej
100 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
banan
sok wyciśnięty z połowy cytryny
czekolada biała do dekoracji
Jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia? Ciasto pokocha każdy łasuch
Przygotuj spód: w rondelku rozpuść masło, ostudź. Herbatniki zblenduj na proszek, przesyp do miski. Następnie dodaj masło, kakao i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, również po bokach.
Przygotowaną masę wyłóż na tortownicę i rozprowadź po dnie i bokach, mocno dociskając później przy pomocy szklanki, żeby ciasto było zwarte.
Zrób masę z mascarpone: 200 ml śmietanki wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywno, dodaj mascarpone i ponownie miksuj do połączenia składników. 1/3 masy wyłóż na spód z herbatników.
Banana pokrój na cienkie plasterki, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, przełóż na tortownicę, przykryj masą z mascarpone. Przygotuj masę czekoladową: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wlej resztę śmietanki i mieszaj.
Pół masy czekoladowej wyłóż na masę z mascarpone, przykryj resztą białej masy. Na górę wyłóż resztę masy czekoladowej, udekoruj startą czekoladą białą. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3- 4 godziny i podaj, smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami. Świetnym pomysłem na deser jest również ciasto maxi king, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: Szybkie i Proste na YouTube