Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.09.2022 14:48

Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę

Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę
canva/Qwart

Zamierzacie robić przetwory z cukinii? Polecamy cukinię w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Mało wyraziste w smaku warzywo nabierze aromatu orientalnej przyprawy, a także czosnku i gorczycy i stanie się świetnym dodatkiem do wielu dań.

Do przygotowania cukinii w zalewie wykorzystajmy świeżą cukinię, jest soczysta i ma delikatną skórkę. Jeśli mamy jednak stare warzywo, obierzmy je przed krojeniem. Do każdego słoika dodajmy również korzeń chrzanu, czosnek i ziarna gorczycy, dzięki którym cukinia będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.

Pamiętajmy, aby dokładnie umyć i sparzyć słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap przygotowań wszystkich przetworów na zimę, również cukinii w zalewie. Jeśli słoiki nie będą sterylnie czyste, przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń.

Kolejnym etapem jest pasteryzacja, dzięki której cukinia w zalewie będzie smaczna i świeża aż do następnego sezonu. Wykorzystamy ją jako pyszną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Cukinia z dodatkiem przyprawy curry posmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.

Cukinia w octowej zalewie z dodatkiem curry

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • po 2 ząbku czosnku na słoik

  • po kawałku chrzanu na słoik

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1,5 wody

  • 3 łyżeczki curry

  • 1,5 łyżki soli kamiennej

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki octu 10%

Jak zrobić cukinię w zalewie octowej z curry?

Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry. Do umytych i wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku, chrzan i gorczycę, następnie powkładaj kawałki cukinii.

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą i octem. Do gorącej zalewy wsyp przyprawę curry, wymieszaj i wlej do słoików.

Słoiki zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimne słoiki przenieś do spiżarni.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory- tu poznasz przepis na paprykę konserwową z miodem. Przygotuj również marynowaną dynię w occie, smacznego.

Przyprawa curry
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko