Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania
Kto nie lubi frytek? Chyba smakowo pasują każdemu, jednak niektórzy unikają ich, ponieważ są kaloryczne. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. Do wyboru macie dwa proste sposoby ich przygotowania. Wybierzcie ten, który wam bardziej odpowiada.
Frytki są popularnym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Zwykle decydujemy się na nie, zamawiając jedzenie w restauracji lub po prostu mając wybór. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaki z wody, ale też niestety o wiele bardziej kaloryczne i niezdrowe.
Podpowiemy wam więc, jak przygotować frytki, które nie są nasączone tłuszczem. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, mniej tuczące i po prostu zdrowsze. Proponujemy wam dwa sposoby ich przygotowania.
2 pomysły na mniej tłuste frytki
1 sposób — frytki smażone
Frytki tradycyjnie się smaży. Jednak nawet z wykorzystaniem tej techniki można je przygotować tak, by były mniej tłuste. W tym celu trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki zawierające więcej skrobi, np. odmiany Ibis czy Tajfun. Będą one piły mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Po obraniu ziemniaków i pokrojeniu w słupki należy je zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej godzinę. W ten sposób z wierzchniej warstwy ziemniaków zostanie usunięty nadmiar skrobi, co przełoży się na ładny kolor usmażonych frytek.
Teraz ziemniaki należy dokładnie osączyć i kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Jest to bardzo ważne, bo gdy temperatura tłuszczu jest zbyt niska, ziemniaki chłoną go więcej.
Drugi sposób — frytki pieczone
Drugi pomysł na mniej tłuste frytki polega na zastąpieniu smażenia pieczeniem. Pokrojone i opłukane ziemniaki należy osuszyć, wymieszać z przyprawami i olejem. Potem trzeba je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 220 st. C.
Sposób na odtłuszczenie frytek
Jeśli smażysz frytki lub przesadziłeś z dodatkiem oleju do pieczonych, to gotowe frytki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu. Najłatwiej zrobić to przy pomocy papierowego ręcznika. Jest dość gruby i miękki i szybko wchłonie zbędny olej.
Wyłóż więc kilkoma warstwami papierowego ręcznika lub serwetek talerz, a potem przełóż na niego frytki. Całość możesz delikatnie potrząsnąć, a także przykryć warstwą ręcznika i lekko dociskać, aż papier zrobi się tłusty.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu oraz przepis Makłowicza na frytki po belgijsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Źródło: fit.poradnikzdrowie