Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać ocet do faworków?
canva/Aneta_Gu

Dlaczego warto dodać ocet do faworków?

1 lutego 2022

Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus , choć niektórzy wlewają też piwo . Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.

Przepis na kruche faworki z dodatkiem octu

Składniki:

  • 4 żółtka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka octu 6%

  • pół łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 5 czubatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszaj wraz z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę i uderzamy w nie wałkiem.

Gdy raz je w ten sposób rozpłaszczymy, znów formujemy kulę i ponownie rozbijamy. Czynności powtarzamy przez 10 do 15 minut — dzięki temu zabiegowi potem uzyskamy kruche faworki. Tak potraktowane ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek.

Wykrawamy z niego prostokąty o grubości 3-4 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego z kawałków robimy nacięcie i wywijamy przez nie drugi koniec ciasta. W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcz.

Smażymy na nim uformowany chrust do czasu, aż uzyskamy pożądany złoty kolor. Gotowe faworki, układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny wyrób posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Ocet jabłkowy w misce
Octy często pełnią kluczową rolę w wypiekach

Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy