Dlaczego warto dodać ocet do faworków?
Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie.
Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus , choć niektórzy wlewają też piwo . Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.
Przepis na kruche faworki z dodatkiem octu
Składniki:
-
4 żółtka
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżka octu 6%
-
pół łyżeczki cukru
-
pół łyżeczki soli
-
5 czubatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszaj wraz z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę i uderzamy w nie wałkiem.
Gdy raz je w ten sposób rozpłaszczymy, znów formujemy kulę i ponownie rozbijamy. Czynności powtarzamy przez 10 do 15 minut — dzięki temu zabiegowi potem uzyskamy kruche faworki. Tak potraktowane ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek.
Wykrawamy z niego prostokąty o grubości 3-4 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego z kawałków robimy nacięcie i wywijamy przez nie drugi koniec ciasta. W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcz.
Smażymy na nim uformowany chrust do czasu, aż uzyskamy pożądany złoty kolor. Gotowe faworki, układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny wyrób posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin