Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.
W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni.
Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
Przepis na domowe gofry
Składniki:
2 jajka
375 g mąki
375 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
sól
zacznij od roztopienia masła w rondelku i odstawienia go na bok do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wlej mleko, wsyp przesianą mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj masę mikserem.
Gdy ciasto stanie się lekko puszyste wlej do niego masło i ponownie zmiksuj. Białka dopraw szczyptą soli i ubij na sztywną pianę mikserem. Następnie przelej ją do ciasta i szpatułką delikatnie połącz ją z masą.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą postaw na palniku i podgrzej ją do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wylej na jej środek porcje ciasta i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.
Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps