Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa bez namaczania fasoli. Szybko i przepysznie
Adam Moskal
Adam Moskal 31.01.2022 01:00

Zupa fasolowa bez namaczania fasoli. Szybko i przepysznie

Zupa fasolowa
canva/martinturzak, Getty Images Pro

Gęsta i treściwa zupa fasolowa nie ma sobie równych - miska z parującą zupą po całym dniu pracy to najlepsza nagroda. Aby przyspieszyć proces gotowania, polecamy wykorzystanie prostego triku do zmiękczenia fasoli. Dzięki niemu już nigdy więcej nie będziesz musiał czekać całej nocy, aż fasola będzie gotowa.

Suszona fasola ma bardzo długą przydatność do spożycia, lecz konieczność moczenia jej w wodzie potrafi zirytować. Istnieje banalny trik na znacznie szybsze doprowadzenie jej do miękkości. Tak w mniej niż godzinę będziesz mógł zabrać się za właściwe pichcenie obiadu.

Suszoną fasole przepłucz, zalej wodą i postaw w garnku na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dolej szklankę zimnej wody. Czynność powtórz trzykrotnie. Po około 40 minutach fasolka będzie gotowa.

Przepis na zupę fasolową

Składniki:

  • 700 g zmiękczonej fasoli

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 włoszczyzna

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 ziemniaków

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie z odrobiną oleju i podsmaż, aż większość tłuszczu wytopi się. Cebule obierz ze skórki, posiekaj i dodaj do boczku. Po 5 minutach smażenia dodaj jeszcze zmiażdżone ząbki czosnku.

Przełóż podsmażone produkty do garnka, dodaj do niego miękką fasolę, zalej 2,5 l czystej wody, dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość przez około 40 minut. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w równą kostkę.

Warzywa z włoszczyzny również umyj, obierz i dorzuć do zupy. Dopraw ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, majeranek i gotuj, aż bulwy będą miękkie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.

Zupa fasolowa

Źródło zdjęcia: canva//OksanaKiian, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy; smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Zupa