Zupa fasolowa bez namaczania fasoli. Szybko i przepysznie
Gęsta i treściwa zupa fasolowa nie ma sobie równych - miska z parującą zupą po całym dniu pracy to najlepsza nagroda. Aby przyspieszyć proces gotowania, polecamy wykorzystanie prostego triku do zmiękczenia fasoli. Dzięki niemu już nigdy więcej nie będziesz musiał czekać całej nocy, aż fasola będzie gotowa.
Suszona fasola ma bardzo długą przydatność do spożycia, lecz konieczność moczenia jej w wodzie potrafi zirytować. Istnieje banalny trik na znacznie szybsze doprowadzenie jej do miękkości. Tak w mniej niż godzinę będziesz mógł zabrać się za właściwe pichcenie obiadu.
Suszoną fasole przepłucz, zalej wodą i postaw w garnku na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dolej szklankę zimnej wody. Czynność powtórz trzykrotnie. Po około 40 minutach fasolka będzie gotowa.
Przepis na zupę fasolową
Składniki:
700 g zmiękczonej fasoli
200 g wędzonego boczku
1 włoszczyzna
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
2 łyżeczki majeranku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
olej
sól
pieprz
Zacznij od pokrojenia boczku w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie z odrobiną oleju i podsmaż, aż większość tłuszczu wytopi się. Cebule obierz ze skórki, posiekaj i dodaj do boczku. Po 5 minutach smażenia dodaj jeszcze zmiażdżone ząbki czosnku.
Przełóż podsmażone produkty do garnka, dodaj do niego miękką fasolę, zalej 2,5 l czystej wody, dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj całość przez około 40 minut. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w równą kostkę.
Warzywa z włoszczyzny również umyj, obierz i dorzuć do zupy. Dopraw ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ziemniaki, majeranek i gotuj, aż bulwy będą miękkie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.
Źródło zdjęcia: canva//OksanaKiian, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy; smaker