Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?
canva/gbh007

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Myślicie, że rosół nie ma przed wami tajemnic? Uważacie, że o gotowaniu rosołu wiecie już wszystko? Odkryć i ulepszeń nigdy za wiele. Warto z nich skorzystać, zwłaszcza gdy mają pozytywny wpływ na efekt końcowy. A wiecie, dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Będziecie zaskoczeni tą ciekawostką.

Rosół króluje na naszych stołach od wielu lat. Ze względu na smak i łatwość przygotowania jest w Polsce najbardziej lubianą i najpopularniejszą zupą. Każdy ma swój sposób na domowy rosół i z tym trudno dyskutować. Jednak czasami warto w rosole coś ulepszyć. Zwłaszcza, gdy jest to mały ilościowo, ale znaczący dodatek.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Dodatek octu do rosołu dla wielu osób jest czymś zaskakującym. Jednak, jak się okazuje, czyni tak wielu szefów kuchni. Dlaczego? Bo dzięki dodatkowi octu, rosół robi się bardziej zawiesisty i pożywny. Jest to zasługą kwasu octowego, który powoduje, że więcej składników z chrząstek i kości przechodzi do wywaru. Ocet powoduje ich częściowe rozpuszczanie, skutkując bardziej esencjonalnym wywarem.

A jaki ocet najlepiej dodać do rosołu? Tak naprawdę jest to obojętne. Kwas octowy zawiera bowiem każdy ocet. Oczywiście najłagodniejszy w smaku jest ocet winny i jabłkowy, jednak spirytusowy też sprawdzi się w tej roli. Jeśli zaś chcecie dodać rosołowi nieco ciemniejszej barwy, możecie też użyć octu balsamicznego.

A ile octu trzeba dodać? Chodzi o niewielkie ilości. Na spory garnek rosołu wystarczy jedna łyżka. Na 5 litrowy można wlać 2 łyżki octu. Tak naprawdę smak octu wcale nie będzie w rosole wyczuwalny, bo ocet wyparuje w czasie gotowania.

Kiedy wlać ocet? Najlepiej po zagotowaniu się rosołu, kiedy wszystkie składniki wywaru są już w garnku. Zmniejszamy wtedy ogień, więc ocet szybko nie wyparuje. A jednocześnie dłuższy czas kontaktu octu z mięsem spowoduje większą zawartość cennych składników w wywarze.

Cytryna i alkohol

Niektórzy zalecają dodanie do rosołu soku z cytryny. I rzeczywiście jego działanie jest zbliżone do octu. Niestety smak soku z cytryny będzie w rosole bardziej wyczuwalny niż octu. Tak więc możecie spróbować tego dodatku, jeśli macie ochotę na rosół o orzeźwiającym smaku.

Do rosołu można też dodać łyżkę spirytusu lub czystej wódki. Ich działanie jest jednak nieco inne niż kwasów. Alkohol sprawia bowiem, że rosół robi się nieco jaśniejszy i bardziej klarowny.

Jeśli chcecie poznać recepturę na staropolski rosół , zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam też przepis na rosół o wyrazistym smaku .

ocet
ocet

Źródło zdjęcia: canva/new look casting

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy