Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Staropolski rosół od Tomasza Strzelczyka
Adam Moskal
Adam Moskal 09.12.2021 01:00

Staropolski rosół od Tomasza Strzelczyka

Rosół staropolski
canva/cavanimages; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Rosół staropolski jest najbardziej klasycznym sposobem przygotowania tej zupy, który pozwala uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale YouTube własną wersję tradycyjnego bulionu. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak ją wykonać. Z pewnością mało kto będzie się mógł powstrzymać i zjeść jedynie jeden talerz.

Rosół staropolski wyróżnia się idealną złocistą barwą, gęstą konsystencją, a także intensywnym aromatem, który wyczuwa się w całym mieszkaniu podczas gotowania. Kluczem do uzyskania dobrego bulionu jest użycie składników najlepszej jakości, a także kilku rodzajów mięs.

Tomasz Strzelczyk w swojej wersji używa tylko dwóch mięs - całej kury oraz wołowiny. Czerwone mięso wydobędzie z siebie ostrzejszy smak, a kura stanie się bazą całej zupy. Nie można również zapomnieć o opaleniu cebuli nad palnikiem. Przypalone warzywo to kolejny waży element, bez którego rosół nie będzie miał odpowiedniego koloru.

Przepis na rosół staropolski Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kura

  • 4 litry wody

  • 300 g wołowiny

  • 3 marchewki

  • pół selera

  • 2 pory

  • 2 pietruszki

  • 3 cebule

  • 2 cebule przypalone

  • 5 liści laurowych

  • kilka suszonych grzybów

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia kury z podrobów, a następnie podziel ją na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej go zimną wodą, dodaj wołowinę i postaw na gazie. Ustaw dużą moc, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni. Przez godzinę wyławiaj z powierzchni szumowiny, które wypływają z mięsa.

Wszystkie warzywa z włoszczyzny obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki. Dwie cebule opal nad palnikiem, a trzy podziel na połówki. Wrzuć je do garnka, dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz w ziarnach. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez godziny.

Po tym czasie wyłów wszystkie warzywa, przyprawy oraz mięso. Marchewkę pokrój w plasterki, a mięso oddziel od kości. Rosół podawaj z makaronem, kawałkami marchwi, mięsa oraz świeżo posiekanej natki pietruszki. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny rosół Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram