Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy? Korzyści zadziwiają
Kawa z dodatkiem skorupek z jajek brzmi dość kontrowersyjnie, jednak daje rewelacyjny efekt. Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy? Korzyści są niesamowite, dodaj skorupki do kawy, a już nigdy nie przygotujesz jej w inny sposób.
Nie ma nic lepszego z samego rana, niż aromatyczna, pobudzająca kawa. Niekiedy jednak "mała czarna" nie smakuje tak, jak powinna- jest zbyt gorzka i kwaśna, ale mamy na to rewelacyjny sposób.
Wszyscy wyrzucamy skorupki po jajkach, ale mało kto wie, że mają wiele zastosowań, nie tylko w ogrodnictwie i jako element dekoracyjny. Skorupki sprawdzają się rewelacyjnie między innymi podczas parzenia kawy.
Dlaczego warto dodać skorupki jajek do kawy?
Twarda woda jest bezpośrednią przyczyną kwaśnej i jednocześnie gorzkiej kawy, która jest zbyt intensywna i niesmaczna. Istnieje jednak genialny sposób, który błyskawicznie ją złagodzi i kawa będzie smakować jak z włoskiej restauracji.
Tym prostym trikiem jest dodanie do napoju skorupek jajek. Skorupki zawierają bowiem węglan wapnia, który doskonale neutralizuje kwasy garbnikowe, odpowiedzialne za nieprzyjemny smak i zapach kawy. Kawę dodatkiem skorupek przygotujesz zarówno parzoną, z kawiarki, jak i ekspresu przelewowego i ciśnieniowego.
Jak zaparzyć kawę ze skorupkami jajek?
Skorupki jajek rozgnieć tłuczkiem i wsyp do pojemnika z kawą w ekspresie ciśnieniowym. Skorupki zmielone razem z ziarnami dadzą najlepszy efekt. W przypadku ekspresu przelewowego i kawiarki dodaj pogniecione skorupki do filtra lub pojemnika z kawą.
Jeśli natomiast chcesz zrobić kawę parzoną, przełóż skorupki do zaparzacza na herbatę, a następnie włóż do kubka z napojem i zostaw na kilka minut. Pamiętaj, że przed dodaniem skorupek, dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem.
Źródło zdjęcia: canva/ klenova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
-
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: gotujmy.pl