Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Specjalnie dla was przygotowaliśmy dziś prostą i smaczną propozycję obiadową. Są nią bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem ich smaku jest marynata składająca się z zaledwie 2 łyżek popularnego sosu. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, jakie cuda potrafi zdziałać majonez. Jak zwykle przygotowujecie schabowe? Czy po rozbiciu plastrów mięsa oprószacie je tylko przyprawami, panierujecie i smażycie? Czy może wkładacie je na kilka godzin do marynaty? Ta druga szkoła przyrządzania kotletów ma więcej zwolenników, bo nie jest pracochłonna, a gotowa potrawa niezmiernie zyskuje na smaku i soczystości.
Oczywiście trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Im dłużej plastry schabu poleżą w marynacie, tym efekt będzie wyraźniejszy dla naszych kubków smakowych.
Przepis na soczyste schabowe w majonezie
Składniki:
6 plastrów schabu środkowego bez kości
2 łyżki majonezu
2 jajka
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem.
Na marynatę w misce umieść majonez, jajka, pokrojone ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj lub dokładnie wymieszaj.
Plastry mięsa włóż do marynaty, wymieszaj, by masa dokładnie przykryła kotlety. Miseczkę z kotletami przykryj, wstaw na 1-6 godzin do lodówki.
Po tym czasie kotlety lekko osącz z marynaty, a potem panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aż będą z obu stron rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w serowej panierce, a także na schabowe z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/yipengge
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lżejsze od klasycznych pieczone pączki. Mniej kalorii bez utraty smaku
Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
Źródło: pysznosci