Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva/hrabar

Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata

2 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Specjalnie dla was przygotowaliśmy dziś prostą i smaczną propozycję obiadową. Są nią bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem ich smaku jest marynata składająca się z zaledwie 2 łyżek popularnego sosu. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, jakie cuda potrafi zdziałać majonez.

Jak zwykle przygotowujecie schabowe? Czy po rozbiciu plastrów mięsa oprószacie je tylko przyprawami, panierujecie i smażycie? Czy może wkładacie je na kilka godzin do marynaty? Ta druga szkoła przyrządzania kotletów ma więcej zwolenników, bo nie jest pracochłonna, a gotowa potrawa niezmiernie zyskuje na smaku i soczystości.

Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego

Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego

CZYTAJ DALEJ

Oczywiście trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Im dłużej plastry schabu poleżą w marynacie, tym efekt będzie wyraźniejszy dla naszych kubków smakowych.

Przepis na soczyste schabowe w majonezie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem.

Na marynatę w misce umieść majonez, jajka, pokrojone ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj lub dokładnie wymieszaj.

Plastry mięsa włóż do marynaty, wymieszaj, by masa dokładnie przykryła kotlety. Miseczkę z kotletami przykryj, wstaw na 1-6 godzin do lodówki.

Po tym czasie kotlety lekko osącz z marynaty, a potem panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w serowej panierce, a także na schabowe z piekarnika.

rozbijanie mięsa

rozbijanie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/yipengge

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >