Czym jest masło klarowane i jak je zrobić? Warto wiedzieć
Masło często wykorzystujemy do smażenia. Niestety takie postępowanie nie należy do zdrowych praktyk. Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po masło klarowane, które w przeciwieństwie do tradycyjnego mlecznego wyrobu ma wysoki punkt dymienia. Zdradzamy jak zrobić je w domu.
Masło klarowane doskonale sprawdzi się do przyrządzenia jajecznicy czy boczniaków z patelni. Popularny w kuchni indyjskiej produkt jest czystym tłuszczem, który według ajurwedy zwiększa odżywczość potraw i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Warto mieć go w swojej kuchni.
Z praktycznego punktu widzenia ghee — jak inaczej bywa nazywane klarowane masło — jest produktem, który rzadziej się przypala podczas przyrządzania potraw. Z tego względu wielu kucharzy sięga właśnie po niego.
Jakie są zalety masła klarowanego?
Najważniejszą cechą tego wyrobu jest jego wysoki punkt dymienia — 252 stopnie Celsjusza. Tłuszcze podgrzane do temperatur przekraczających wspomniany punkt przekształcają się w mieszaninę szkodliwych dla zdrowia związków.
Podczas smażenia czy gotowania bardzo trudno jest osiągnąć wartości przekraczające punkt dymienia masła klarowanego. Będzie ono zatem zdrowsze od tradycyjnego wyrobu, który przypala się już w znacznie niższej temperaturze. Jednocześnie w ghee znajdziemy witaminy A, D, E i K oraz korzystnie wpływający na pracę jelit kwas masłowy.
Jak zrobić masło klarowane w domu?
Przygotowanie idealnego do smażenia tłuszczu jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać niesolone masło i doprowadzić je do wrzenia, cały czas mieszając. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie intensywności grzania i zbieranie pojawiającej się na powierzchni tłuszczu białej piany.
Usuwana część obfituje w związki, które nie powinny być ogrzewane do wysokich temperatur. Znajdujący się poniżej żółty, płynny tłuszcz to właśnie masło klarowane. Gdy przestygnie, należy zlać je do czystego słoika i przechowywać w chłodzie, najlepiej w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/fortyforks Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na bazie bananów. Słodka przekąska dla całej rodziny
Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
Źródło: medme, zywienie.medonet