Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?
Foodie Factor, Pexels

Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

18 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa zazwyczaj gotowana jest w poniedziałek na niedzielnym rosole. Wielu ludziom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy mamy i babcie często wybierały pomidorową z uwagi na łatwość wykonania. Jeśli do dzisiaj uwielbiasz jej smak, masz ogromne szczęście.

Klasyczna polska pomidorówka została bowiem wpisana na listę najzdrowszych zup świata - konkuruje ona chociażby z japońską miso czy francuską cebulową. Regularne spożywanie polskiej zupy może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, takich jak przeciwutleniacze czy doskonałe nawodnienie.

Zupa pomidorowa ma działanie antynowotworowe

Charakterystyczna czerwona barwa pomidorów to zasługa barwnika o nazwie likopen. Jest to antyoksydant, który ma bardzo silne działanie zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Uznawany jest wszak za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Co ciekawe, likopen jest znacznie lepiej przyswajalny przez ludzki układ pokarmowy po poddaniu go obróbce cieplnej. Dlatego wszelkie pomidorowe przetwory, takie jak ketchup, sos do spaghetti czy zupa pomidorowa, które zostały podgrzane, są o wiele zdrowsze.

Pomidorowy antyoksydant niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób rakowych. Ponadto chroni również włókna kolagenowe, co pozwala zachować skórę w większej sprężystości. Spowalnianie procesu starzenia się komórek pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na zawał serca czy cukrzycy.

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Źródło: ponce_photography--2473530, pixabay

Pomidorowa źródłem nawodnienia, witamin oraz minerałów

Zupy są doskonałym sposobem na dostarczenie dodatkowej porcji płynów. Już same pomidory zawierają około 90% wody. W ciągu dnia ciężko świadomie wypić 2 litry wody, które są minimalnym dziennym zapotrzebowaniem. Włączając do diety zupy, znacznie łatwiej nawadnia się organizm.

Pomidory wypełnione są potasem, który reguluje prace serca, obniża ciśnienie krwi i ułatwia przekazywanie impulsów energetycznych pomiędzy komórkami. W 100 gramach świeżych pomidorów znajduje się około 280 mg tego pierwiastka.

Dodatkowo w pomidorach znajdziemy także witaminy C, E oraz K, beta-karoten oraz foliany . Taki miks mikro i makro elementów jest istną bombą wartości odżywczych, dlatego warto jak najczęściej sięgać po talerz gorącej zupy pomidorowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: urodaizdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy