Smakosze.pl Przepisy Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku
Canva / Dar1930

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku

5 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pierogi ruskie są bardzo popularnym i lubianym daniem. Intensywny farsz z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu jest czymś, co rozpieszcza nasze kubki smakowe. Okazuje się, że może być jeszcze lepiej. Pierogi ruskie z kminkiem wynoszą tę znaną potrawę na zupełnie nowy poziom.

Korzenny i nieco gorzkawy smak kminku idealnie wpasowuje się w pierogowy farsz. Ponadto przyprawa wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy i wspomaga trawienie. To z pewnością nieoceniona zaleta, bowiem pierogi ruskie z kminkiem znikają z talerzy w oszałamiających ilościach.

Przepis na pierogi ruskie z kminkiem

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 100 g sera twarogowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka kminku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić smakowite pierogi ruskie z kminkiem?

Zacznij od przygotowania ciasta do pierogów ruskich z kminkiem. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól, olej oraz szklankę gorącej wody . Zacznij ostrożnie mieszać składniki na ciasto , na początku łyżką a potem ręcznie. Wyrabiaj całość do uzyskania gładkiej i elastycznej masy .

Gotowe ciasto na pierogi ruskie z kminkiem uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą . Odstaw na pół godziny , aby odpoczęło. W czasie leżakowania ciasta możesz zająć się przygotowaniem farszu .

Cebulę do farszu pierogów ruskich z kminkiem obierz i drobno posiekaj . Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie wymieszaj podsmażoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, serem twarogowym, solą, pieprzem oraz łyżką kminku . Połącz starannie wszystkie składniki.

Ciasto na pierogi ruskie z kminkiem odwiń z folii i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie . Za pomocą szklanki wycinaj z niego okręgi i kładź na każdym porcję przygotowanego farszu . Każdego pieroga starannie zalepiaj .

Pierogi ruskie z kminkiem gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie . Wyławiaj je po ok. 5 minutach od wypłynięcia za pomocą łyżki cedzakowej. Danie podawaj z okrasą z podsmażonej na złoto cebulki . Tajemniczy składnik pierogów ruskich stanowi niemałe zaskoczenie . Dla osób zabieganych mamy sprawdzony sposób na szybkie pierogi bez lepienia .

Canva / ebe7
Canva / ebe7

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy