Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku
Pierogi ruskie są bardzo popularnym i lubianym daniem. Intensywny farsz z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu jest czymś, co rozpieszcza nasze kubki smakowe. Okazuje się, że może być jeszcze lepiej. Pierogi ruskie z kminkiem wynoszą tę znaną potrawę na zupełnie nowy poziom.
Korzenny i nieco gorzkawy smak kminku idealnie wpasowuje się w pierogowy farsz. Ponadto przyprawa wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy i wspomaga trawienie. To z pewnością nieoceniona zaleta, bowiem pierogi ruskie z kminkiem znikają z talerzy w oszałamiających ilościach.
Przepis na pierogi ruskie z kminkiem
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki maki pszennej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1/2 szklanki gorącej wody
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
-
100 g sera twarogowego
-
1 cebula
-
1 łyżka kminku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak przyrządzić smakowite pierogi ruskie z kminkiem?
Zacznij od przygotowania ciasta do pierogów ruskich z kminkiem. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól, olej oraz szklankę gorącej wody . Zacznij ostrożnie mieszać składniki na ciasto , na początku łyżką a potem ręcznie. Wyrabiaj całość do uzyskania gładkiej i elastycznej masy .
Gotowe ciasto na pierogi ruskie z kminkiem uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą . Odstaw na pół godziny , aby odpoczęło. W czasie leżakowania ciasta możesz zająć się przygotowaniem farszu .
Cebulę do farszu pierogów ruskich z kminkiem obierz i drobno posiekaj . Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie wymieszaj podsmażoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, serem twarogowym, solą, pieprzem oraz łyżką kminku . Połącz starannie wszystkie składniki.
Ciasto na pierogi ruskie z kminkiem odwiń z folii i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie . Za pomocą szklanki wycinaj z niego okręgi i kładź na każdym porcję przygotowanego farszu . Każdego pieroga starannie zalepiaj .
Pierogi ruskie z kminkiem gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie . Wyławiaj je po ok. 5 minutach od wypłynięcia za pomocą łyżki cedzakowej. Danie podawaj z okrasą z podsmażonej na złoto cebulki . Tajemniczy składnik pierogów ruskich stanowi niemałe zaskoczenie . Dla osób zabieganych mamy sprawdzony sposób na szybkie pierogi bez lepienia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
-
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama