Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
Staropolski rosół drobiowo-wołowy z dodatkiem suszonych grzybów zachwyca aromatem. Rosół jest o wiele ciemniejszy od wywaru drobiowego i zyskuje niepowtarzalny smak. Do rosołu przygotuj również domowy makaron jajeczny. Cała rodzina zje jesienny obiad ze smakiem.
Niektórzy rosół gotują wyłącznie na porcji z kury, inni dodają indyka, kaczkę, a nawet podroby. Moją ulubioną wersją tradycyjnej zupy jest rosół drobiowo-wołowy, gotowany na ćwiartkach z kurczaka i prędze. Zamiast pręgi w przepisie możesz wykorzystać również szponder lub łatę wołową.
Do staropolskiego rosołu, oprócz dwóch rodzajów mięsa, dodaję również sporą ilość warzyw korzeniowych, lubczyk i natkę pietruszki. Składnikiem nietypowym są suszone grzyby. To właśnie one odpowiedzialne są za niepowtarzalny smak, kolor i aromat wywaru. Suszone grzyby do rosołu zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia.
Odciśnięte grzyby kroję i dodaję do rosołu z resztą składników. Nie wylewam wody z moczenia grzybów. Wodę przesiąkniętą aromatem grzybów przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe, naturalne kostki do zup i sosów. Z warzyw i mięsa po rosole natomiast przygotowuję pasztet lub farsz do pierogów.
Niezwykle aromatyczny rosół drobiowo-wołowy z suszonymi grzybami
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
50 dag wołowiny, np. pręgi, łaty, szpondra
4-6 suszonych, namoczonych wcześniej grzybów
kawałek selera
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
duży pęczek natki pietruszki
biała część pora
duża cebula
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Jak ugotować aromatyczny rosół staropolski z suszonymi grzybami?
Kurczaka i wołowinę włóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż pojawią się szumowiny. W tym czasie przygotuj resztę składników: marchewki, korzeń pietruszki, czosnek i seler obierz, opal nad ogniem cebulę. Namoczone, suszone grzyby pokrój na kawałki.
Zbierz szumowiny z wywaru i włóż wszystkie przygotowane warzywa, włącznie z grzybami. Z natki pietruszki wyjmij kilka gałązek do podania. Resztę zwiąż białą nicią i włóż do garnka. Dodaj lubczyk i gotuj na najmniejszym ogniu 2,5-3 godziny. Z rosołu wyjmij rozgotowaną natkę pietruszki, a cały wywar dopraw do smaku solą i pieprzem. Rosół podawaj z krajanką, posypany posiekaną natki pietruszki.
Do rosołu przygotuj również domowy makaron jajeczny, obiad zachwyci wszystkich domowników. Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz obłędny pasztet. Będzie o wiele smaczniejszym dodatkiem do chleba niż gotowe wędliny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama