Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.11.2022 11:45

Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi

karkówka w sosie
Canva / arfo

Prezentujemy dziś rewelacyjny, sezonowy przepis na duszoną karkówkę. Delikatny sos z duszonych warzyw przełamany charakterystycznie słodkim smakiem śliwki zachwyci Was smakiem. Przepis jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, ustawić je na małym ogniu i dać im nieco czasu.

Sezon na śliwki jeszcze trwa, warto więc spożywać te owoce. Kruche ciasto to nie jedyny specjał, w którym śliwka świetnie się odnajduje. Jej smak idealnie komponuje się też z daniami mięsnymi.

Przepis na aromatyczną duszoną karkówkę

Składniki:

  • 6 grubych plastrów karkówki wieprzowej

  • 3 marchewki

  • 1/2 niewielkiego selera

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • garść śliwek węgierek lub innych

  • 1 liść laurowy

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 płaska łyżka mąki

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka do obtoczenia mięsa

  • olej do smażenia

Niezwykła duszona karkówka w warzywno-śliwkowym sosie

Plastry karkówki opłucz i osusz. Mięso delikatnie rozbij za pomocą tłuczka i natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Następnie karkówkę oprósz delikatnie mąką i obsmaż na rumiany kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Tak przygotowane mięso przełóż do garnka.

Przygotuj warzywa do karkówki. Marchew i selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa po uduszeniu będą zblendowane, wobec czego nie musisz przykładać szczególnej uwagi do estetyki krojenia.

Śliwki do karkówki również umyj, usuń z nich pestki i pokrój owoce na mniejsze części. Razem z warzywami włóż je do garnka z mięsem. Dołóż przyprawy, dolej szklankę gorącej wody i duś całość pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Powinno to zająć ok. 45-60 minut, zależnie od grubości karkówki.

Kiedy zawartość garnka jest już miękka, wyjmij z niego mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie. Warzywno-śliwkowy sos zmiksuj na gładko. Dodaj do niego mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody, wymieszaj, zagotuj. Karkówkę włóż z powrotem do garnka i duś całość pod przykryciem jeszcze 15 minut. Ten przepis idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami. Całości dopełni ta smakowita surówka.

Canva / Image Professionals GmbH
Canva / Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: