Smakosze.pl Przepisy Dodajesz jajka do placków ziemniaczanych? Inny dodatek sprawdzi się 100 razy lepiej
Canva / sbossert

Dodajesz jajka do placków ziemniaczanych? Inny dodatek sprawdzi się 100 razy lepiej

25 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy wiesz, że da się przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jest to idealna wiadomość dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tych produktów w swojej diecie. Do ciasta na placki wystarczy dodać łyżkę gęstej śmietany. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję, oraz przyjemny kremowy smak.

Poza śmietaną, nasze placki ziemniaczane bez jajek i mąki kryją w sobie jeszcze jeden sekret. Mowa o dodatku wędzonej papryki. Aromatu tej przyprawy nie sposób pomylić z niczym innym. Złociste smakołyki przygotowane według poniższego przepisu nie tylko dorównują tym klasycznym, ale nawet je przewyższają.

Przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych bez jajek i mąki. Kartofle obierz, umyj i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki . Za pomocą czystej ściereczki odciśnij nadmiar wody z ziemniaków do osobnej miski . Na dnie naczynia po kilku minutach odłoży się skrobia .

Cebulę do placków ziemniaczanych bez jajek i mąki drobno posiekaj . Dodaj ją do pulpy z kartofli razem ze śmietaną, wędzoną papryką, solą i pieprzem . Na koniec dołóż także odłożoną wcześniej skrobię i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki .

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych bez jajek i mąki. Za pomocą łyżki nakładaj kolejne porcje ciasta i smaż placuszki na złocisty kolor z obu stron .

Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego . Placki ziemniaczane bez jajek i mąki podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami . Zaskakujące placki z gotowanych ziemniaków przygotujesz według tego przepisu . Placki ziemniaczane bez tarcia warzyw polecamy na ekspresowe danie .

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy